Pogrešno uverenje pešaka

Milorad Paripović iz Saveta za bezbednost saobraćaja Opštine Bačka Palanka.

1353

– Kada god se povede priča o saobraćaju, govori se da su pešaci najosetljivija kategorija. Jedan od poslednjih udesa u kojima je učestvovao pešak dogodio se nedavno, kada je jednu ženu udario autobus jer je pretrčavala van pešačkog prelaza – kaže Milorad Paripović iz Saveta za bezbednost saobraćaja Opštine Bačka Palanka.


Pešaci pretrčavaju kolovoz na nebezbednim mestima, ne gledaju da li idu automobil ili autobus, a tada rizikuju da se nađu na zaustavnom putu automobila, odnosno u onom trenutku kada vozač ništa ne može da uradi. Na pitanje ko je kriv, pešaci ili vozači, Paripović objašnjava da je najčešći propust na strani pešaka, bez obzira što oni jesu najosetljivija kategorija.

– Kod nas je pogrešna teza da je pešak zakon, a to ne važi još od šezdesetih godina prošlog veka. Kolovoz je mesto za saobraćaj vozila i pešacima tu nije mesto. Kada hoće da pređu kolovoz moraju da se uvere da je to bezbedno. Inače, svaki učesnik u saobraćaju ima neka svoja prava ali i obaveze, i ukoliko nepoštovanjem svojih obaveza izazove saobraćajnu nezgodu trebalo bi za to da odgovara.

– Kod pešaka postoji mala specifičnost, jer kad oni izazovu saobraćajnu nezgodu, tražimo opravdanje za njih zbog toga što se smatra da su kažnjeni samim tim što su zadobili teške povrede. U praksi se jako retko sreće slučaj da je pešak krivično odgovarao za izazivanje saobraćajne nezgode, ali postoje takvi slučajevi. Postoji pogrešan stav da je pešak uvek u pravu, i da je vozač uvek odgovoran, čak i ako je pešak na autoputu, a to jednostavno nije tačno. Najvažnije je da razbijemo tu ideju koja postoji u javnosti da pešaci smeju sve, a da je vozač kriv kad god udari pešaka, jer to apsolutno nije tačno – istakao je Paripović.

– Pešaci imaju pravo prvenstva, ali nemaju pravo da to primenjuju po svaku cenu i da ugroze saobraćaj. Postoji problem pešaka koji ne shvataju da i oni imaju obaveze čak i kad imaju pravo prvenstva. Na primer, kad pešak prelazi preko prelaza, dužan je da se uveri da može bezbedno da stupi na kolovoz, odnosno da svojim stupanjem na njega neće ugroziti saobraćaj. Pešak nema pravo da se zadržava na pešačkom prelazu, dužan je da pređe najkraćim putem, bez zadržavanja. Jedan od primera je i raskrsnica sa pešačkim prelazom u centru Bačke Palanke – rekao je na kraju Milorad Paripović iz Saveta za bezbednost saobraćaja Opštine Bačka Palanka.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here