Pojačane kontrole: Na udaru vozači koji telefoniraju

974

Od petka Saobraćajna policija pooštrava kontrolu učesnika u saobraćaju, a posebno će obratiti pažnju na nepropisno korišćenje telefona i drugih uređaja, jer je u porastu takvo ponašanje vozača.


Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova od petka, pa sve do kraja letnje turističke sezone, sprovodiće pojačanu kontrolu radi otkrivanja nepropisnog korišćenja telefona i drugih uređaja za komunikaciju od strane vozača, saopštio je u četvrtak MUP. Za ovaj prekršaj, Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima propisana je novčana kazna u fiksnom iznosu od – 10.000 dinara.

[wonderplugin_slider id=174]

Prema istraživanjima Agencije za bezbednost saobraćaja, oko 5,7 odsto vozača u Republici Srbiji nepropisno koristi telefon za vreme vožnje. Istovremeno, navode iz MUP, prisutan je trend povećanog činjenja ovog prekršaja. Prema njihovim podacima, za prvih šest meseci ove godine sankcionisano je oko 25.000 vozača. To je za 13 procenata više u odnosu na isti period 2018. godine.

[wonderplugin_slider id=173]

 

Kako kažu iz MUP, rezultati svetskih istraživanja pokazuju da razgovor telefonom tokom vožnje povećava rizik od nastanka saobraćajne nezgode četiri puta. Pisanje i čitanje poruka povećava rizik od nastanka saobraćajne nezgode osam puta.

– Prilikom sankcionisanja vozača koji učine prekršaj nepropisnog korišćenja telefona, odnosno drugih uređaja za komunikaciju, saobraćajna policija će dosledno preduzimati i mere prema svim osobama koje za vreme vožnje u motornim vozilima ne budu koristile sigurnosne pojaseve na način koji je predvideo proizvođač vozila, kako na prednjim, tako i na zadnjim sedištima, kao i prema svim vozačima koji decu budu prevozili na nepropisan način – piše u saopštenju MUP.

[wonderplugin_slider id=170]

Pauze i oprez

Nakon proteklog vikenda, kada je u saobraćajnim nezgodama širom Srbije poginulo devetoro, a povređeno stotinu ljudi, Uprava saobraćajne policije je najavila oštrije kontrole.

– Prve analize pokazuju da su najčešći uticajni faktori ovih saobraćajnih nezgoda bili neprilagođena brzina, nepropisno preticanje, a simptomatično je i da veliki broj učesnika nije koristio sigurnosni pojas u trenutku saobraćajne nezgode – rekao je tada Aleksandar Radenković iz Uprave saobraćajne policije, dodajući da treba na put da kreću odmorni, kao i da prave pauzu na svaka dva sata.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here