Pomak u lečenju dijabetesa: Matične ćelije transformisane u zdrave

478

Kalifornijski naučnici uspeli su napraviti veliki pomak kada je reč o dijabetesu i proučavanju transplantacije stanica: od matičnih ćelija stvorili su zdrave baze ćelija koje proizvode insulin, objavljeno je u časopisu Nature Cell Biology.


Dugi niz godina stručnjaci pokušavaju napraviti transformaciju matičnih ćelija u ćelije koje proizvode insulin. Uspelo je to konačno naučnicima s uglednog UC San Francisco, koji poručuju da su napravili veliki korak napred u proučavanju transplantacije ćelija.

Tim koji je predvodila dr. Gopika Nair uspeo je od matičnih ćelija stvoriti zdrave beta ćelije koje proizvode insulin, a to bi moglo omogućiti novi način lečenja pacijentima s dijabetesom tipa I, prenosi Metro.

„Naš rad otvara nekoliko uzbudljivih puteva koji bi mogli predstavljati konačni pristup lečenju dijabetesa tipa I. Dostupni tretmani, kao inekcija insulina, leče samo simptome bolesti“, kazala je dr. Nair.

Dobijene, zdrave i funkcionalne, beta ćelije transplantirane su miševima i za koji dan su počele stvarati insulin kao odgovor na glukozu u krvi. Dijabetes tipa I je autoimuna bolest gde gušterača ne proizvodi ili proizvodi vrlo malo insulina jer imunološki sistem napada stanice koje ga stvaraju.

Naučnici iz Hebrok laboratorije tvrde da je korak napred, na kojeg se dugo čekalo, konačno napravljen i da mogućnosti lečenja postaju beskonačne.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here