Pola milijarde lokalnim samoupravama za podršku roditeljstvu

946

Kabinet ministarke zadužene za demografiju i populacionu politiku raspisao je javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava lokalnim samoupravama za finansiranje mera populacione politike u ovoj godini.


Za tu namenu iz budžeta je obezbeđeno 500 miliona dinara, neophodno je da opštine za projekat obezbede 20 odsto sredstava, dok će preostalih 80 odsto biti finansirano sredstvima za mere populacione politike.

Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović pojasnila je da pravo učešća imaju sve opštine pojedinačno, ili više njih udruženih iz istog regiona i da je jedini uslov lokalnim samoupravama da u sopstvenim budžetima imaju predviđena sredstva za sprovođenje populacione politike.

[wonderplugin_slider id=28]

 

„Bespovratna sredstva namenjena su za sufinansiranje onih mera koje se odnose na ublažavanje ekonomske cene podizanja deteta, usklađivanje rada i roditeljstva, snižavanje psihološke cene roditeljstva, promociju zdravlja, borbu protiv neplodnosti i populacionu edukaciju“, pojasnila je Đukić Dejanović.

Ona je podsetila da je prošle godine za te namene izdvojeno 130 miliona dinara i da su tim novcem finansirani projekti u 15 lokalnih samouprava. Na konkurs se prošle godine prijavilo 90 opština, a sredstva je dobilo 15 lokalnih samouprava.

Ove godine lokalnim samoupravama je na raspolaganju skoro pet puta više novca, a maksimalni iznos koji može dobiti opština koja aplicira projektom samostalno je do 10 miliona dinara.

„Ukoliko prijavu podnesu zajednički do tri opštine maksimalan iznos je 75 miliona dinara, odnosno 100 miliona dinara ako prijavu podnosi četiri ili više opština iz istog regiona“, navela je ministarka.

Rok za konkurisanje je 20 dana od objavljivanja poziva u „Službenom glansiku“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here