„Porodiljama sa najvećim primanjima pet prosečnih zarada“

583

„Treba da popravimo status ženama koje su imale najveća primanja dok nisu bile u trudnoći, da njihova primanja tokom perioda kada ne rade zbog nege dece ili su na trudničkom, treba da budu približna onima koje su imale dok su radile“.


Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović predložila je da žene sa najvećim primanjima koja odsustvuju zbog nege deteta, umesto tri prosečne zarade koliko je predviđeno važećim Zakonom o podršci porodici sa decom, primaju pet prosečnih zarada.

„Ministar (rada Zoran) Đorđević i ja saglasni smo da treba da popravimo status ženama koje su imale najveća primanja dok nisu bile u trudnoći, tačnije da njihova primanja tokom perioda kada ne rade zbog nege dečice ili su na trudničkom bolovanju, treba da budu približna onim koja su imale dok su radile“, istakla je Đukić Dejanović za „Kurir“.

Prema njenim rečima, to znači da se za osnovicu ne uzimaju tri nego pet prosečnih plata, jer je u poslednjem zakonu koji je donet bio predviđen prosek tri plate.

„Mi mislimo da treba da bude drugačije. Nažalost, uopšte nema tih žena, ni jedna nam se nije javila, ali to ne znači da ih neće biti i moramo i to predvideti zbog žena koje imaju veća primanja i da stimulišemo i njihovo materinstvo kao i kod svih ostalih“, istakla je ona.

[wonderplugin_slider id=26]

 

Kako je kazala, mere koje je ona predložila odnose se na one žene kojima su postojećim zakonom za osnovicu uzimane tri plate, a ne pet.

„Zakon je stupio na snagu 1. jula i sve žene koje od tog momenta do donošenja novog zakona budu dobijale nadoknadu od tri prosečne zarade, imaće pravo da im se novac refundira“, naglasila je.

Govoreći o mogućnosti da porodilja dobija 1.000 dinara mesečno, koja je izazvala najviše polemike u javnosti, Đukić Dejanović je istakla da sada sve žene koje su radile pod ugovorima o privremenim i povremenim poslovima, ako skupe 18 meseci u svojoj radnoj karijeri, bez obzira na pauze, imaju tokom odsustva zbog nege deteta ista prava kao i žene koje rade na neodređeno, što, pre donošenja ovog zakona, nisu imale.

„Ove žene se potpuno izjednačuju u svojim pravima sa stalno zaposlenim ženama. Tačno je da žene koje su radile manje od toga nekad dobijaju jako mala primanja i koliko god mogućnosti mogu dozvolile, poboljšaćemo njihov položaj“, poručila je Đukić Dejanović.

Kada je reč o trudnicama i porodiljama sa najnižim primanjima, ona ističe da će biti napravljena procena o tome kako poboljšati status tih žena.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here