Posao zimske službe ove godine poveren „Dunavprevozu“

2965

BAČKA PALANKA: Smotra zimske službe održana je danas (21.11.) u krugu bačkopalanačkog preduzeća „Dunavprevoz“.


Kao i svake godine, obaveza Opštinske uprave, a onda i JP „Standard“-a kao preduzeća zaduženog za održavanje puteva, je raspisivanje javne nabavke i izbor izvođača. Ove godine, posao zimske službe poveren je firmi „Dunavprevoz“.

Ono što je novina u odnosu na prethodne godine je korišćenje tečne soli, tačnije kalcijum hlorida, koja za razliku od standardne soli deluje na temperaturama do -20 Celzijusa. Ova novina će, prema rečima direktora JP „Standarda“ Miroslava Sićevića, značajno uticati na kvalitet života građana.

Miroslav Sićević

„Vremenske uslovi su se zadnjih godina drastično promenili. Od ekstremno visokih temperatura ide se do veoma niskih. Natrijum hlorid može da otopi led samo do određene temperature, ali kada su ekstremno niske temperature, led ostaje na putu. Iz tog razloga uveli smo obavezu da izvođač radova mora da ima i kalcijum hlorid koji topi led do -20 stepeni“, rekao je Sićević.

Ukupna dužina lokalne putne mreže je 250 kilometara i razvrstana je na puteve I i II prioriteta. Obezbeđeno je 250 tona soli, isto toliko rizle i 20 tona tečne soli. Zimska služba raspolaže sa 25 voznih jedinica raspoređenih u tri punkta – u Bačkoj Palanci, Neštinu i Pivnicama.

[wonderplugin_slider id=136]

 

„Spremno dočekujemo ovu zimu kada su lokalni putevi u pitanju, a JKP „Komunalprojekt“ takođe je spreman za održavanje trotoara i parkinga u Bačkoj Palanci“, izjavio je član Opštinskog veća zadužen za saobraćaj, Milorad Paripović.

Da je sve spremno potvrdio je i direktor „Dunavprevoza“, Milenko Damjanić koji kaže da je ovo preduzeće obezbedilo najsavremeniju opremu koja se koristi na autoputevima u Nemačkoj i Austriji.

„U rezervi imamo još 300 tona soli, profesionalno smo spremni sa mašinama, opremom i ljudstvom i sve ostalo što zahteva zimska služba.

Damjanić je istakao da su u toku pregovori sa JP „Bačka put“ koji održava deo puteva u opštini Bačka Palanka, da ne bi pojedini delovi ostali zavejani kao što se dešavalo ranijih godina.

[wonderplugin_slider id=174]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here