„Poslodavci treba da imaju razumevanja prema roditeljima male dece dok traje epidemija“

Direktor PU "Mladost", Goran Šatara o aktuelnoj obustavi rada zbog gripa i šta se u vrtićima radi dok traje prinudni raspust

2168
Фото: Pixabay

BAČKA PALANKA: Jučerašnjom odlukom Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, školske i predškolske ustanove zatvorene su od danas (12.02.) do petka, 21. februara, a zbog zbog široke rasprostranjenosti virusa gripa.


Prošle godine deca su takođe bila na prinudnom raspustu zbog gripa i ova mera je, kažu nadležni, neophodna jer se tako sprečava dalje širenje virusa kojeg najviše ima među decom uzrasta od pet do 14 godina.

Pogledaj: Grip zatvorio škole i vrtiće u Vojvodini

Deca su na kratkom raspustu, ali roditelji moraju na posao i problem imaju pojedini roditelji koji nemaju kome da ostave decu dok su na poslu. Ipak, ova mera je interesu pre svega dece, ali i čitavog stanovništva, a direktor  PU „Mladost“ iz Bačke Palanke, Goran Šatara moli za strpljenje i poslodavce za razumevanje. On kaže da je odluka Sekretarijata bila očekivana.

[wonderplugin_slider id=136]

 

„Ova odluka je isključivo u interesu zdravlja naših najmlađih i ona je za nas obavezujuća, a nama zaposlenima ostaje da redovno dolazimo na posao, da podignemo higijenske mere na jedan viši nivo, da sredimo dokumentaciju i napravimo naše lične planove“, rekao je Šatara.

Naš sagovornik potvrđuje da je i u bačkopalanačkoj predškolskoj ustanovi situacija sa brojem obolele dece bila takva da je odluka o obustavi rada bila neophodna.

„Mi nismo mogli da donesemo takvu odluku, ali smo se sugestivno obraćali roditeljima, na dnevnom nivou obaveštavali o broju dece koja nisu prisutna zbog bolesti, te su roditelji, koji su bili u mogućnosti, i pre odluke, zadržavali decu kod kuće“, istakao je Goran Šatara.

Situacija jeste problematična za one roditelje koji nemaju kome da ostave decu da bi išli na posao, ali, dodaje naš sagovornik, zdravlje čitavog kolektiva je u pitanju te bi, kaže on, i poslodavci trebali da pokažu razumevanje za one radnike koji trenutno nemaju kome da povere decu na čuvanje.

„Pozivam na strpljenje jer ovo je odluka u interesu dece i zamolio bih poslodavce da imaju razumevanja i izađu u susret zaposlenima koji imaju malu decu“, dodaje direktor PU „Mladost“ iz Bačke Palanke.

[wonderplugin_slider id=177]

 


Pokrajinski sekretar Zoran Gojković rekao je za RTV da su u ovom periodu naročito česte akutne respiratorne infekcije, koje su posebno opasne.

„Ovo je prva mera na trenutnu situaciju u Vojvodini. Pratićemo i dalje trend i rast virusa. Ako se intenzitet virusa pojača, imamo na snazi i sledeće mere, a to su zabrane javnih okupljanja i sličnih događaja“, rekao je Gojković.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here