Predloženo da lekari, nastavnici i policija dobiju deset odsto veće plate

704

Vlada Srbije predložila je predstavnicima MMF-a povećanje plata u javnom sektoru za osam do deset odsto.


Prema predlogu vlade, povećanje zarade od deset odsto imali bi lekari, policija, učitelji i nastavnici u osnovnom i srednjem obrazovanju, dok bi ostalima u javnom sektoru sledovao rast plata od oko osam odsto.

Tako bi na primer učitelj koji sada u proseku zarađuje 40.000 dinara nakon povećanja primao 44.000. Doktor specijalista bi umesto sadašnjih 73.000 imao 80.300, a plata policijskog inspektora bi, umesto 47.00, iznosila 51.700 dinara.

[wonderplugin_slider id=26]

 

Kako piše „Blic“, u razgovoru ministra finansija Siniše Malog sa šefom misije MMF-a Džejmsom Rufom, jedna od ključnih tema bila je upravo povećanje plata u javnom sektoru. Prema izvoru Blica, MMF predlaže nešto manje povećanje, od šest do sedam odsto.

„Ipak, aranžman koji sada dogovaramo razlikuje se od prethodnog jer ima savetodavnu ulogu. Mi nismo u obavezi da uradimo kako oni predlažu, što je bio slučaj prethodne tri godine“, objašnjava sagovornik „Blica“.

Sa druge strane, šef misije MMF-a Džejms Ruf, naglasio je, pred sastanak sa ministrom Malim, da rast plata i penzija treba da bude linearan.

„Povećanje plata je moguće pod uslovom da privreda nastavi da se razvija, odnosno da se nastavi fiskalna stabilizacija i dolazak stranih investitiora. Ako se nastave ti trendovi, onda možemo da očekujemo povećanje plata“, izjavio je Ruf za B92.

Iako se još uvek nagađa kada bi se mogle očekivati povišice, najizvesnije je da to bude od januara 2019. godine. Tačna računica po kojoj će se obračunavati plate u javnom sektoru biće poznata na jesen, kada se pristupi krojenju novog budžeta. Penzionere tada očekuje i ukidanje Zakona o privremenom smanjenju primanja.

Podsetimo i da je Fiskalni savet Srbije nedavno izneo analizu povećanja plata i penzija po kojoj one mogu rasti za pet do šest odsto. Oni su upozorili da bi svako povećanje iznad tog procenta vodilo ka neodrživom rastu učešća rashoda države za zarade u BDP-u. Fiskalni savet takođe predlaže da plate u zdravstvu porastu iznad proseka, dok povećanje u MUP-u treba da bude ispod navedenog proseka.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here