Poziv na vakcinaciju Doma zdravlja u Bačkoj Palanci

3253

BAČKA PALANKA: Dom zdravlja „Dr Mladen Stojanović“ upućuje poziv za vakcinaciju gradjanima opštine Bačka Palanka, koji prenosimo u celosti.

„Poštovani građani, od 20. januara  počinje vakcinacija protiv covid-19 virusne infekcije,  Sinofarm vakcinom (proizvođač Kina). U skladu sa planom akcije vakcinacije, svi oni koji su se prijavili na portal E uprave, dobili su poruka kada da se jave na vakcinaciju. Da bismo izbegli gužve, molimo građane da poštuju termine.

Vakcinacija će se sprovoditi samo na jednom punktu u Bačkoj Palanci, u ambulanti Stari grad, ulica Vojvode Živojina Mišića 182, počev od 8 časova.

U skladu sa slobodnim terminima, određenom dinamikom,pozivaće se i oni koji su se prijavili za vakcinu svom izabranom lekaru.

Vakcinacija ovom vakcinom se sprovodi kod osoba starijih od 18 godina. Primenjuju se dve doze vakcine u razmaku od 2 do 4 nedelje.  

Osoba svojim pristupanjem na vakcinalni punkt daje saglasnost potpisivanjem obrasca saglasnosti za preporučenu imunizaciju. Lekar koji je prisutan na vakcinalnom punktu pružiće dodatne informacije o vakcini i postupku vakcinacije ukoliko se to zahteva.

Lekar na vakcinalnom punktu uzima potrebne anamnestičke podatke od osobe koja treba da se vakciniše i vrši pregled u cilju utvrđivanja postojanja kontraindikacija.

Nakon vakcinacije, vakcinisane osobe su dužne da se zadrže još 30 minuta zbog nadzora od strane medicinskog osoblja.

Kontraindikacije za primenu vakcine:

– Preosetljivost (alergija) na bilo koju komponentu vakcine;
– Teška neželjena reakcija na prethodnu dozu vakcine;
– Teške alergijske reakcije u anamnezi;
– Akutne zarazne i neinfektivne bolesti;
– Febrilnost –povišena temperatura (iznad 37 °S);
– Ozbiljna hronična bolest;
– Trudnoća;
– Dojenje;

Posebna grupa rizika su osobe osobe sa trombocitopenijom i poremećajima zgrušavanja krvi, osoba na imunosupresivnoj terapiji i osoba sa imunodeficijencijom, kao i osobe sa nekontrolisanomepilepsijom i drugim progresivnim neurološkim poremećajima.

Kao sve vakcine, ova vakcina ne mora pruži 100% zaštitu kod vakcinisanih osoba.

Primena ove vakcine je strogo zabranjena u sledećim slučajevima:

– kod pojedinaca koji su alergični na bilo koju komponentu (aktivnu, ekscipijense) ovog proizvoda, ili oni koji su ranije imali alergijske reakcije sa ovom vakcinom.

– kod osoba koje boluju od ozbiljne hronične bolesti ili imaju istoriju hipersenzitivnosti.

– Vakcinacija će se odložiti ako osoba ima groznicu ili tokom akutne faze bolesti“.

Epidemiolog dr Mirjana Valan

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here