Poznati građani opštine Bačka Palanka – Slavko Maletin Vava

Ko je bio čuveni Slavko Maletin Vava?

2424

Fudbalski stadion u Bačkoj Palanci, koji je dom fudbalera OFK „Bačka“, nosi naziv po njemu.


Slavko Maletin Vava je bačkopalanačka fudbalska legenda. Za Bačku je nastupao na poziciji golmana od 1942. do 1957. godine. Slavko je bio jedan od najboljih igrača kluba i nosilac kapitenske trake. Od 1957. do 1962. godine bio je fudbalski sudija, a od 1983. godine do 1987. godine bio je na poziciji tehničkog referenta u FK Bačka, da bi 1996. godine bio izabran i za predsednika kluba. Tu funkciju je obavljao do marta 1998. godine, da bi od tog momenta Vava bio postavljen za počasnog predsednika FK BAČKA.


Slavko Maletin na golu Bačke.

Slavko Maletin Vava je svoju fudbalsku karijeru počeo sa 15 godina. U leto 1942. godine debitovao je za podmladak FK „Bačka“ koja je tada bila registrovana pod nazivom OUP Bačka Palanka, ali se nigde nije takmičila.

U jesen iste godine Slavko nastupa u prvom timu Bačke u utakmici sa tadašnjom „Leventom“ iz Despotova. Zabeleženo je da je ova utakmica završena rezultatom 8:1 za Bačku.

Godine 1943. Maletin je povremeno branio za prvu ekipu Bačke, a polovinom 1944. godine Bačka se rasformirala.

U to vreme Bačkoj su planirali da promene ime u „Omladinac“, ali Mađarske vlasti to nisu dozvolile i pritom su tražile da se ime kluba preinači u FK „Ifjušak“. Slavko i drugari se nisu složili sa tim predlogom, pa je ipak ostao naziv kluba Bačka.

„Te 1944. godine rat je već bio u punom jeku pa je i Bačku zadesila ista sudbina kao i sve klubove u našoj državi. Otišli smo svi u Partizane“, često je govorio je Slavko Maletin Vava.

Završetkom rata Bačka je ponovo osnovana 24. marta 1945. godine pod nazivom FK „Jedinstvo“, a prvu zvaničnu utakmicu je odigrala u maju iste godine u Bačkoj Palanci sa ekipom „Slovački“ iz Bačkog Petrovca.

Slavko Maletin Vava (levo)

Klub iz Bačke Palanke je u međuvremenu promenio ime u FK „Torpedo“, a Slavko Maletin je morao na dosluženje vojnog roka. Sa osluženja vojnog roka Vava se vratio u septembru 1948. godine kada Bačka i zvanično dobija ime koje i danas nosi.

Vava se po povratku iz vojske opet vraća u prvu ekipu. Klub je tada već imao prvenstvene utakmice.

U leto 1957. godine učestvovali su u kvalifikacijama za ulazak u treću zonu protiv Srema iz Sremske Mitrovice (2:2), što je bila i poslednja zvanična utakmica u karijeri Slavka Maletina Vave. Za 11 godina bavljenja fudbalom, Slavko je bio jedan od najboljih igrača Bačkopalanačkog kluba i nosilac kapitenske trake. Njegovi učitelji bili su Ilija Rajković i Gojko Džepina od kojih je mnogo naučio.

Slavko je i posle igračke karijere nastavio druženje sa loptom jer je otišao u fudbalske sudije. Postizao je izvaredne rezultate kao perspektivan delioc pravde na „zelenom tepihu“. Od jeseni te 1957. do 1962. trajala je sudijska karijera Slavka Maletina Vave. Dogurao je do republičkog sudije i sudio je mnoge značajne utakmice.

Slavko Maletin (levo)

Godine 1962. Vava postaje referent u FK Bačka. U međuvremenu čika Slavko je postavljen i na funkciju zamenika direktora preduzeća „Dunavrevoz“, a od 1965. do 1982. godine bio je generalni direktor ovog bačkopalanačkog prevoznika.

Godine 1983. Slavko Maletin odlazi u penziju, ali je ostao tehnički referent u FK Bačka. Klub je pod njegovim vođstvom beležio odlične rezultate i uspehe. To je period kada je Bačka Palanka imala stabilnog drugoligaša u veoma jakoj konkurenciji klubova iz ex Jugoslavije.

Godine 1987. Slavko je biran za predsednika sudijskog odbora MFL Bačka Palanka, da bi 1996. godine bio izabran za predsednika Bačke. Tu funkciju je obavljao do marta 1998. godine, a od tog momenta Vava je bio postavljen za počasnog predsednika FK Bačka.

Slavko Maletin Vava bio je istinski zaljubljenik u fudbal, odličan golman, veran svojoj Bačkoj. Bačkopalanački klub FK Bačka je svom stadionu dala ime po svojoj legendi, čoveku koga su svi voleli i prema njemu iskazivali ogromno poštovanje, gde god da se pojavio i na kojoj funkciji bio.

Stadion Slavko Maletin Vava – Bačka Palanka

Zato stadion Bačke s pravom nosi ime po čoveku koji je mnogo učinio i doprineo da je Bačka danas jedan od elitnih srpskih fudbalskih klubova. Na tome smo mu u FK Bačka večno zahvalni.

Slavko Maletin Vava – Hvala!!!

Pogledajte najnoviju vest o Bačkoj:

Bačka dobila pojačanje – Karišić i Mandić nove “laste” na “Vavi”

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here