Познати грађани општине Бачка Паланка – Славко Малетин Вава

Ко је био чувени Славко Малетин Вава?

3988

Фудбалски стадион у Бачкој Паланци, који је дом фудбалера ОФК „Бачка“, носи назив по њему.


Славко Малетин Вава је бачкопаланачка фудбалска легенда. За Бачку је наступао на позицији голмана од 1942. до 1957. године. Славко је био један од најбољих играча клуба и носилац капитенске траке. Од 1957. до 1962. године био је фудбалски судија, а од 1983. године до 1987. године био је на позицији техничког референта у ФК Бачка, да би 1996. године био изабран и за председника клуба. Ту функцију је обављао до марта 1998. године, да би од тог момента Вава био постављен за почасног председника ФК БАЧКА.


Славко Малетин на голу Бачке

Славко Малетин Вава је своју фудбалску каријеру почео са 15 година. У лето 1942. године дебитовао је за подмладак ФК „Бачка“ која је тада била регистрована под називом ОУП Бачка Паланка, али се нигде није такмичила.

У јесен исте године Славко наступа у првом тиму Бачке у утакмици са тадашњом „Левентом“ из Деспотова. Забележено је да је ова утакмица завршена резултатом 8:1 за Бачку.

Године 1943. Малетин је повремено бранио за прву екипу Бачке, а половином 1944. године Бачка се расформирала.

У то време Бачкој су планирали да промене име у „Омладинац“, али Мађарске власти то нису дозволиле и притом су тражиле да се име клуба преиначи у ФК „Ифјушак“. Славко и другари се нису сложили са тим предлогом, па је ипак остао назив клуба Бачка.

„Те 1944. године рат је већ био у пуном јеку па је и Бачку задесила иста судбина као и све клубове у нашој држави. Отишли смо сви у Партизане“, често је говорио је Славко Малетин Вава.

Завршетком рата Бачка је поново основана 24. марта 1945. године под називом ФК „Јединство“, а прву званичну утакмицу је одиграла у мају исте године у Бачкој Паланци са екипом „Словачки“ из Бачког Петровца.

Славко Малетин Вава (лево)

Клуб из Бачке Паланке је у међувремену променио име у ФК „Торпедо“, а Славко Малетин је морао на дослужење војног рока. Са ослужења војног рока Вава се вратио у септембру 1948. године када Бачка и званично добија име које и данас носи.

Вава се по повратку из војске опет враћа у прву екипу. Клуб је тада већ имао првенствене утакмице.

У лето 1957. године учествовали су у квалификацијама за улазак у трећу зону против Срема из Сремске Митровице (2:2), што је била и последња званична утакмица у каријери Славка Малетина Ваве. За 11 година бављења фудбалом, Славко је био један од најбољих играча Бачкопаланачког клуба и носилац капитенске траке. Његови учитељи били су Илија Рајковић и Гојко Џепина од којих је много научио.

Славко је и после играчке каријере наставио дружење са лоптом јер је отишао у фудбалске судије. Постизао је изваредне резултате као перспективан делиоц правде на „зеленом тепиху“. Од јесени те 1957. до 1962. трајала је судијска каријера Славка Малетина Ваве. Догурао је до републичког судије и судио је многе значајне утакмице.

Славко Малетин (лево)

Године 1962. Вава постаје референт у ФК Бачка. У међувремену чика Славко је постављен и на функцију заменика директора предузећа „Дунавревоз“, а од 1965. до 1982. године био је генерални директор овог бачкопаланачког превозника.

Године 1983. Славко Малетин одлази у пензију, али је остао технички референт у ФК Бачка. Клуб је под његовим вођством бележио одличне резултате и успехе. То је период када је Бачка Паланка имала стабилног друголигаша у веома јакој конкуренцији клубова из еx Југославије.

Године 1987. Славко је биран за председника судијског одбора МФЛ Бачка Паланка, да би 1996. године био изабран за председника Бачке. Ту функцију је обављао до марта 1998. године, а од тог момента Вава је био постављен за почасног председника ФК Бачка.

Славко Малетин Вава био је истински заљубљеник у фудбал, одличан голман, веран својој Бачкој. Бачкопаланачки клуб ФК Бачка је свом стадиону дала име по својој легенди, човеку кога су сви волели и према њему исказивали огромно поштовање, где год да се појавио и на којој функцији био.

Стадион Славко Малетин Вава у Бачкој Паланци

Зато стадион Бачке с правом носи име по човеку који је много учинио и допринео да је Бачка данас један од елитних српских фудбалских клубова. На томе смо му у ФК Бачка вечно захвални.

Славко Малетин Вава – Хвала!!!

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here