Pravi koncert za ljubitelje kvalitetne muzike

Pred pravoslavnu Novu godinu

560

U predvečerje Pravoslavne Nove godine, 13. januara, u Gradskom bioskopu gotovo pred punom salom, održan je jedan veoma kvalitetan koncert beogradskog ansambla „Rošer“.


Vredni ljudi iz Kulturnog centra priuštili su ljubiteljima etno zvuka muziku u izvođenju akademski obrazovanih muzičara okupljenih u projektu Muzička institucija „Rošer“ (Kamen). Pored srpskih izvornih pesama, čuli smo i rumunsku, makedonsku, poljsku, jevrejsku narodnu muziku i američki etno zvuk u izuzetno kvalitetnom izvođenju.

Ako se po jutru dan (po januaru godina) poznaje, čeka nas jedno kvalitetno muzičko vreme, a to je potvrdio i direktor KC Marko Knežić, koji je rekao da se oni i u muzici zalažu za prave vrednosti.

Radmila Vardalić, vođa orkestra „Rošer“, upoznala nas je sa radom ove vrednog muzičkog projekta.

– Muzička institucija „Rošer“ je nastala 2008. godine, počev od dua „Rošer“, Dejan Rokvić i moja malenkost, viola i violina. Svirali smo klasičnu muziku i proputovali celu Srbiju. Vremenom su nam se otvorili novi vidici, a i na zahtev publike, smo se proširili na gudački kvartet i stigli do kamernog orkestra. Večeras su Palančani mogli da čuju bend „Rošer“ sa sedam članova. Na repertoaru smo imali tradicionalne etno, orijentalne i balkanske melodije, sa veoma prisutnim tradicionalnim srpskim melosom.

– Da dodam, gudački kvartet svira samo klasičnu muziku, zatim smo u drugom sastavu snimili CD sa džez standardima, tango, evergrin muzikom, a vokalni solista je bila Madam Piano. Ideju za večerašnji program je dao Najdžel Kenedi, čuveni violinista i veliki prijatelj Srbije, koji je snimio album 2000. godine i dobili smo specijalnu dozvolu od njega, da izvodimo njegove kompozicije.

– Pored njegove muzike izvodimo i sopstvene aranžmane world music (svetske muzike), kako se etno naziva šire, ali jednog dana ćemo se oprobati i u stvaranju sopstvenih kompozicija. Našu interpretaciju smo snimili i na audio CD (tango i džez), kao i video nastup u Sava centru na DVD.

– U Bačkoj Palanci nismo prvi put, ovde smo započeli kao duo, posle smo nastupili i na Džez, bluz i rok festivalu, kao i u Kulturnom centru. Zahvalila bih se Kulturnom centru i direktoru Marku Knežićušto nas je pozvao povodom Srpske nove godine da održimo koncert, kao i ovoj divnoj publici, koja nas je podržala.

U bendu „Rošer“ su svi akademski obrazovani muzičari, a neki su i doktorirali na muzičkoj akademiji, a sastav čine: Ljubinko Lazić – kontrabas, Dejan Rokvić – viola, Balša Pešikan – tambura i violina, Aleksandar Andrejević – udaraljke, Nikolina Nika Kovačević – vokal i perkusije, Aleksandar Jovan Krstić – flauta i kaval i Radmila Vardalić – violina i vođa benda.

Na kraju, ohrabruje nas skoro puna sala bioskopa, ljubitelja prave, umetničke i kvaltetne muzike.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here