Pre 50 godina Gajdobrani imali teniski teren

Mišo Gatalo, jedan od tvoraca prvog teniskog terena u Gajdobri

1604
Foto: Pixabay

Pre nešto više od pedeset godina Gajdobrani su se mogli pohvaliti teniskim terenom. U to vreme, teren za tenisku igru, nisu imale ni mnogo urbanije sredine.


Upravo zato, ni malo ne čudi što je njegova izgradnja, a kasnije i korišćenje, izazivalo veliku znatiželju ne samo Gajdobrana, već i žitelja okolnih mesta.

Jedan od onih koji je 1969. godine učestvovao u izgradnji prvog teniskog terena u ovom selu, bio je Miroslav Mišo Gatalo. Zajedno sa braćom Jelačić, starijim Novicom i mlađim Miladinom, Mišo je započeo gradnju terena, koji je na njihovo zadovoljstvo završen u najkraćem mogućem roku.

– Išao sam u srednju školu u Novi Sad, i kao veliki zaljubljenik u tenis, posećivao sam teniske mečeve – kaže, sećajući se tog vremena Mišo Gatalo.

Mišo Gatalo

– Upravo tada, u meni se javila velika želja, da i ja jednog dana počnem da treniram tenis. To je bio glavni razlog, što sam sa istomišljenicima, braćom Jelačić napravio dogovor da počnemo izgradnju teniskog terena.

Dogovor između Novice, Miladina i Miša realizovan je u drugoj polovini 1969. godine.

– U bašti porodične kuće Jelačića, počeli smo tokom leta izgradnju teniskog terena. Radili smo udarnički. Uz pomoć „šatapa i kanapa“, našu zamisao smo u kratkom vrmenskom periodu sproveli u delo. Najpre smo oivičili granice terena, a nakon toga smo pristupili izvođenju zemljanih radova. Entuzijazma nam nije ne dostajalo, pa smo radeći od jutra do sutra, brzo napredovali.

– Nakon završetka zemljanih radova, budući teniski teren, nasuli smo šljakom, potom glinom, i na kraju sitnom šljakom. Za neke poslove, angažovali smo i majstore. Oni su napravili stubove za mrežu i postavili ih na sredini terena. Pomoć u postavljanju mreže pružio nam je komšija Ljubiša Ivanišević, koji je fiksirao stubove. Novica je uspeo, ne znam kako i na koji način, da nabavi tenisku mrežu. Na kraju smo teren ogradili žicom, pa je on bio spreman da prihvati prve tenisere. Kada je sve bilo gotovo, našoj sreći nije bilo kraja. Radovali smo se kao mala deca – seća se Mišo.

Da sreća kratko traje, uverili su se na vlastitom iskustvu. Naime, njihov teniski teren, bio je u funkciji samo dve sezone.

[wonderplugin_slider id=10]

 

– Na našu veliku žalost, ali ne samo našu, teren je nakon dve godine zarastao u travu. Razlog. Novica je otišao na školovanje u Suboticu, ja sam nakon završetka srednje škole zaposlio u Novom Sadu, tako da više nismo bili u mogućnosti ni da ga održavamo, a samim tim ni da na njemu igramo.

– Nisam se nikako mirio sa tim. Tenis sam mnogo voleo, da bih mu tek tako rekao zbogom. Upravo zato, odlazio sam na teniske terene SRC „Tikvara“ u Bačkoj Palanci, gde sam početkom osamdesetih godina, igrao tenis rekreativno. Početkom devedsetih godina, tačnije 1992 i 1993. godine, bio sam jedan od sparing partnera Ivanu Dugandžiću, koji je u to vreme bio jedan od najtalentovanijih igrača u državi, čak je pobeđivao i Novaka Đokovića. Ivan je 1995. godine osvojio titulu prvaka države u pionirskoj konkurenciji – naglašava Gatalo.

Novu stranicu u bavljenju tenisom, junak ove priče počeo je da ispisuje 2012. godine. Te godine, su braća Grubačić Vladimir i Aleksandar, izgradili otvoreni teniski teren u Gajdobri.

– Kada je teren otvoren u treningu sam imao dvadesetosam devojčica i dečaka, koje sam uvodio u tajne teniske igre. Kroz „moje ruke“ prošli su izuzetno talentovani teniseri Saša  Šarović, Mihajlo Tabaković i Mitar Šutić. Nažalost, iako su bili supertalentovani oni nisu ostvarili zapaženije rezultate u ovom sportu.

Nemogućnost da treniraju zimi, bio je osnovni razlog, što u tome nisu uspeli. Jedan od onih kojima sam pokazao tenisku azbuku je i devetogodišnji Vladimir Grubačić, koji u ovom trenutku spada u red najtalentovanijih tenisera u pionirskoj konkurenciji u Vojvodini, a verovatno i šire. Pod usloviom da nastavi vredno i uporno da radi, Vladimir bi mogao stasati u izuzetnog tenisera – napominje Mišo i iskazuje nadu da će i njegov unuk Kosta jednog dana postizati dobre rezultate, jer je počeo ponovo da iskazuje interesovanje za tenisku igru.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here