Predstavljena knjiga „Spomenar večnim srpskim prijateljima“

424

U Narodnoj biblioteci „Veljko Petrović“ u ponedeljak, 8. aprila sa početkom u 19 časova, predstavljena je knjiga „Spomenar večnim srpskim prijateljima“ autora Dragana M. Miloševića iz Beograda.


Na samom početku prisutnima se obratio direktor Miladin Zorić i u nekoliko rečenica skrenuo pažnju na Jubilej 150 biblioteke u Bačkoj Palanci i programe koji slede u narednom periodu. Program je vodila Danijela Grbić Babić.

Uvodnu reč o knjizi rekao je recenzent knjige Tomislav Kresović, publicista iz Beograda. Prema njegovim rečima ova knjiga ima nameru da istrgne od zaborava „strance“ koji su svojim delima ušli u našu nacionalnu istoriju ali su zaboravljeni ili potisnuti.

[wonderplugin_slider id=95]

 

Spomenar predsavlja poslednji deo trilgile koji je posvećen prijateljima Srbije i srpskog naroda . Ovom delu predhodile su knjige „Narodni budilnik“ i „Heroine Srbije – Vekovnik“ u kojima se autor bavio znamenitim Srbima i događajima iz srpske prošlosti. Kao plod višegodišnjeg istraživačkog rada „Spomenar večnim srpskim prijateljima“ vodi čitaoce kroz desetovekovno hodočašće, od Srednjeg veka pa do današnjih dana, kroz vreme surovih ratova i velikih stradanja našeg naroda.

U ovoj svojevrsnoj knjizi-monografiji autor oživljava sećanje na srpske prijatelje, strance, koji su u različitim periodima kroz istoriju, i različitim povodima dolazili u našu zemlju, boravili neko vremeu njoj, neki su se i zauvek nastanili i svoje srce dali Srbiji, a zajedničko za sve njih je veliki doprininos , svako iz svog domena, za uspeh Srbije i njeno današnje postojanje. U Spomenaru je obuhvaćeno osamdeset ličnosti iz 26 nacija i kultura Evrope, SAD, Azije, i Australije.

„Nije bilo lako odabrati koje će srpske prijatelje ovekovečiti pisanom reči“ poverio nam se autor, ali je i dodao da je ova knjiga tek početak liste srpskih prijateljstava.

Posebno mesto u svojoj knjizi ali i u izlaganju posvetio je Rusima koje smatra našim najvećim prijateljima počev od Petra Velikog, Natalije Obrenović preko Nikite Mihalkova do Vladimira Putina. U svojoj priči izdvaja Esad Pašu, Albanca koji je ljubav prema Srbiji platio glavom. O mađarskom premijeru Dragan Milošević je ispričao veoma zanimljivu priču. Naime, Pol Tekeli je sklopio ugovor o večnom prijateljstvu sa Kraljevinom Jugoslavijom, a kada je taj ugovor njegova država prekršila izvršio je samoubistvo.

Autor Milošević je u svojoj priči istakao i značaj žena kao što su Žana Markus, Antonija Jovernik, Lejdi Lejla Pejdžet.

Vodeći se rimskom izrekom „Prijatelj je najbolja imovina“, autor svojom knjigom „Spomenar večnim srpskim prijateljima“ želi izbaviti od zaborava naše „prijatelje“ i smatra da je neoprostiv nacionalni greh zaboraviti ih.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here