Preporuke knjiga iz Narodne biblioteke „Veljko Petrović“ (14)

587

Narodna biblioteka „Veljko Petrović“ iz Bačke Palanke u saradnji sa portalom BAP VESTI iz  bogate ponude svojim čitaocima preporučuje naslove knjiga. U rubrici Preporuke knjiga  svake nedelje predstavićemo po dva naslova Odeljenja za odrasle i Dečijeg odeljenja NB „Veljko Petrović“.

Susret sa dobrom knjigom može izmeniti sudbinu duše. (M. Prevo)

Preporuka Odeljenja odrasli

1. „Kuća od soli“, Miomir Petrović

Uzbudljiva drama o tragičnoj usamljenosti pojedinca u izuzetnim istorijskim okolnostima.

Sredinom tridesetih godina prošlog veka jedan neobičan čovek započinje neizvesnu avanturu po Mediteranu. Arsenije Martinović, Srbin katolik, Kotoranin i Beograđanin, rimski student filozofije i trgovac umetničkim delima, apatrid i diplomata, angažovan je na prikupljanju umetničkih dela za kolekciju budućeg muzeja kneza Pavla. Tokom svojih trgovačkih i diplomatskih aktivnosti on postaje aktivni svedok turbulentnih istorijskih događaja: uspona fašizma, asimilacije nacionalnih manjina u Italiji, kontradiktornih postupaka obaveštajne službe Kraljevine Jugoslavije i atentata na kralja Aleksandra.

Kako bi zaštitio deo svoje umetničke kolekcije, knez Pavle Arsenija šalje na tajnu misiju u Severnu Afriku pred sam početak rata. Kao čuvar umetničkog blaga, prinuđen je da menja identitete koji mu omogućavaju nesmetani pristup Francuzima, Italijanima i Nemcima tokom previranja za prevlast nad Saharom.

Kuća od soli je uzbudljiva drama o tragičnoj usamljenosti pojedinca u izuzetnim istorijskim okolnostima.

2. „Zagonetna narukvica Artura Pepera“, Fedra Patrik

Četrdeset godina braka.
Osam tajanstvenih privesaka na narukvici.
Jedna velika avantura.

U ovom romanu punom snažnih osećanja i vedrog duha jedan dopadljivi udovac otiskuje se u avanturu koja će mu izmeniti život.

Arturu Peperu je šezdeset devet godina, a njegov život je vrlo jednostavan. Ujutru ustaje tačno u pola osam, baš kao i dok je njegova žena Mirijam bila živa, zatim oblači svakog dana iste sive pantalone i tamnožuti pulover, zaliva svoju paprat Frederiku i izlazi u vrt.

Na godišnjicu Mirijamine smrti nešto se iznenada menja. Raspremajući Mirijamine stvari, Artur pronalazi skupocenu zlatnu narukvicu s privescima koju nikad pre nije video. Uslediće iznenađujuća, nezaboravna odiseja, koja će odvesti Artura do Londona, Pariza, i čak u Indiju, dok bude tragao za pričama koje krije svaki privesak i otkrivao istinu o tajnom Mirijaminom životu pre nego što je upoznala njega.

Na svom putovanju Artur će na potpuno neočekivanim mestima pronaći nadu, isceljenje i saznati mnogo toga i o samom sebi.

Zagonetna narukvica Artura Pepera bogata je nezaboravnim likovima širokiog srca i simpatičnih mana.

Neobično šarmantni roman Fedre Patrik radosna je oda u slavu beskrajnih mogućnosti koje pruža život.

Preporuka Dečijeg odeljenja

1. „Pet prijatelja na ostrvu s blagom“, Inid Blajton

Tamo u moru, pored stena, bilo je još nečeg osim talasa – nečeg tamnog, velikog, što bi povremeno provirilo iznad talasa, a onda ponovo nestalo.
Šta je to moglo biti?

Džulijan, Dik i En provode raspust sa svojom rođakom Džordž i njenim psom Timijem.

Istražujući ostrvo Kirin, dolaze do uzbudljivog otkrića, koje će ih odvesti do podzemnih tamnica Kirinskog zamka.
Koga će – i šta – tamo zateći?

Ovo je prva knjiga najpoznatijeg dečjeg serijala Pet prijatelja čuvene britanske autorke Inid Blajton. Pet prijatelja – Džulijan, Dik, En, Džordž i pas Timi – istražuju olupinu koju je voda izbacila na ostrvu Kirin. Ali gde je blago? Petorka pretražuje podzemne tamnice Kirinskog zamka, ali oni nisu jedini koji to rade, a vremena ima sve manje…

2. „Neobične priče o sportistima sveta i Srbije“, Raša Popov

U knjizi su, kroz zanimljivosti iz života, ispričane priče o nekima od najpoznatijih sportista svih vremena. Knjiga se odlikuje neobičnom duhovitošću i lucidnošću i na taj način vaspitno deluje na razvoj dečje kreati

“Pre 72 godine dobio sam od oca “Knjigu o sportu“ koju sam bar 20 puta pročitao. Sada sam ja napisao svoju knjigu…“. “Tu je Šekularac, Đajić, golman Šoškić, fudbaler “Partizana“ Vasović, svetska rekorderka Vera Nikolić iz Ćuprije…“.

Raša Popov.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here