Preporuke knjiga iz Narodne biblioteke „Veljko Petrović“ (24)

270

Narodna biblioteka „Veljko Petrović“ iz Bačke Palanke u saradnji sa portalom BAP VESTI iz  bogate ponude svojim čitaocima preporučuje naslove knjiga. U rubrici Preporuke knjiga  svake nedelje predstavićemo po dva naslova Odeljenja za odrasle i Dečijeg odeljenja NB „Veljko Petrović“.

„Sve dobre knjige imaju jednu zajedničku stvar – realnije su nego da su se zaista i desile u stvarnosti“ – Ernest Hemingvej

Preporuka Odeljenja odrasli

1. „Ruminacije o predstojećoj katastrofi“, Filip Grbić

Kada dvoje mladih ljudi krene na letovanje na Krit da bi prebrodili krizu koja se nadvila nad njihovim životima i stekli novo spokojstvo i harmoniju, stvari će postati samo još složenije, a anksioznost i depresija, koje protresaju junaka i alkoholizam, od kojeg pati njegova supruga, ispoljiće se izraženije nego pre putovanja.

Katastrofa koja se nagoveštava iz naslova romana, iako možda može da se odnosi na nekoliko događaja i kritičnu situaciju koja će pogoditi junake, nije nešto što stvarno predstoji, već je to stanje duha u kojem obitava junak.

Otuda o sebi i svom svetu on nema uobičajene misli, kontemplacije, dileme, već ruminacije – zloslutne, opsesivne crne misli iz kojih je teško izvući se.

Smenjujući samoironiju i humor u naraciji sa ozbiljnim, produbljenim uvidima o politici, kulturi, tradiciji, religiji, autor ovim uzbudljivim romanom putovanja uspeva da oslika savremenog mladog čoveka kojem nije dobro u svetu, koji oseća da ga razara nepravičnost i pokvarenost našeg doba i koji u tom dubokom bolu i nemiru, koji se odražava i na njegov intimni život, pokušava da nađe izlaz.

[wonderplugin_slider id=95]

 

2. „Digitalni život; Španska i hispanoamerička priča novog milenijuma“, Priredila: Bojana Kovačević Petrović

Zamena magičnog realizma virtuelnim započela je jednu novu eru savremene književnosti u kojoj se univerzalno špansko govorno područje, kao prostor bez granica, sada manifestuje i kroz prisustvo interneta i novih tehnologija u savremenoj književnosti, i to iz perspektive otuđenja, emocije, apokalipse, apsurda, borbe za identitet.

Ova antologija savremene španske i hispanoameričke priče u fokus interesovanja postavlja upravo jednu od preokupacija Novog doba, a to je ekspanzija digitalnih svetova, onih fenomena modernih tehnologija koji eksplicitno, ili pak posrednički utiču na svest i život savremenog čoveka.

Zbirka predstavlja subjektivan izbor dvadeset pet priča u kojima se nove tehnologije pojavljuju kao motiv, simbol, znak ili usputni detalj u mislima, snovima, košmarima, mašti ili svakodnevnom životu dvadeset troje savremenih autora sa španskog govornog područja.

Kao jedan od aspekata ogromnog bogatstva španske i hispanoameričke priče i njene raznolikosti, ovaj izbor obuhvata šesnaest književnika i sedam književnica iz devet zemalja: Španije, Meksika, Argentine, Perua, Čilea, Bolivije, Kolumbije, Dominikanske Republike i Gvatemale, rođenih između 1958. i 1983. godine.

Kroz zaista autentične, neponovljive narativne pasaže ispisane rukom savremenih senzibiliteta, svaka priča direktno ili na posredan način postavlja pitanje da li mi, savremeni ljudi, zaista živimo u knjizi zvanoj „Gugl”, ili smo i dalje samosvesni i brižni prema našim partnerima, rođacima, deci, ljubavnicima, a naročito (realno-virtuelnim) strahovima.

Preporuka Dečijeg odeljenja

1. „Velika knjiga priča o životinjama“, grupa autora

Osam predivnih priča o životinjama s lepom porukom.

U ovoj sjajnoj riznici priča naći ćete veoma simpatične životinje i prelepe ilustracije.

Svaka priča savršena je da je zajedno čitaju deca i roditelji.
Među osam priča sigurno ćete pronaći novu omiljenu celoj porodici!

2. „Princ od papira“, Vladislava Vojnović

Mi deca, kad se gledamo jedni s drugima ili u ogledalu, uopšte nismo mali.
A opasne stvari su, zapravo, baš dobre.

Julija ima osam godina, voli da crta i često je sama.
Kad se na vrata njenog stana pojavi sumnjivi anketar Nikola, Julija će u njemu pronaći druga koji ume da se igra i koji može da nacrta savršeni krug bez šestara.

Na kraju njihovog druženja, Nikola dobija na poklon jedan pasoš i stare minđuše. Ali to će biti povod za mnogobrojne zavrzlame i zanimiljivu avanturu…

Princ od papira je neverovatno uzbudljiv i izuzetno duhovit roman o deci koja otkrivaju svet svojih vršnjaka a nehotice upadaju u probleme roditelja koje muči nesigurno tle društva u tranziciji.

Živopisno i razigrano ispričana iz ugla devojčice, ova poučna i urnebesna priča razveseliće celu porodicu.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here