Preporuke knjiga iz Narodne biblioteke „Veljko Petrović“ (28)

292

Narodna biblioteka „Veljko Petrović“ iz Bačke Palanke u saradnji sa portalom BAP VESTI iz  bogate ponude svojim čitaocima preporučuje naslove knjiga. U rubrici Preporuke knjiga  svake nedelje predstavićemo po dva naslova Odeljenja za odrasle i Dečijeg odeljenja NB „Veljko Petrović“.

„Ispale su mi oči od čitanja, i opet mi nije dosta… Što više čovek čita, to više shvata koliko mu je čitanje potrebno.“ – Džon Adams

Preporuka Odeljenja odraslih

1. „Granični slučaj“, Bojana Đoković

Kad nestanu granice između stvarnosti i iluzije život postaje ili košmar ili san. Psihološki roman koji duboko prodire u najskrivenije slojeve ličnosti.

On je posvetio svoj život uređenju sveta po sopstvenoj meri. Ako je nešto umeo, umeo je da prilagodi stvarnost svojim potrebama – milom ili silom. Ali njegov svet ima samo jednu nesavršenost: niko u njemu ne može da opstane.

Ne shvatajući kako to da ljudi ne razumeju njegovu besprekornost i značaj životnih uloga koje im dodeljuje, otkriće najefikasnije sredstvo kontrole – strah. Društveni položaj i bogatstvo obezbedili su mu moć, a boravak na Istoku mudrost i postojanost samuraja. Od jakuza je naučio kako se treba ophoditi sa ljudima, a prostitutke su ga vaspitale kako se treba odnositi prema ženama. Koliko god da je dosledno sprovodio sve što je naučio, činilo se da ipak ni za koga nema nade. Sve dok zbog milionskog posla nije otputovao u Moskvu i upoznao Simonu.

Da li će konačno verovati nekome, makar to bila žena? Hoće li majka njegovog budućeg deteta konačno uspostaviti granice? Ili se radi o vrhunskoj zaveri koja zahteva akciju sa kakvom se čak ni on do sada nije suočio.

2. „Pariz“, Edvard Raderfurd

Pariz. Grad snova. Grad raskoši. Grad svetaca i naučnika. Grad veselja. Leglo poroka. Za dve hiljade godina, Pariz je video sve. Iz pera Edvarda Raderfurda, velikog majstora istorijskih romana, stiže zadivljujući ep o veličanstvenom gradu Parizu. Šetajući kroz vreme, niti fabule se pletu kroz intimne i uzbudljive priče o samootkrivanju, rastrzanosti i odanosti, i kroz dugo čuvane tajne.

Dok likovi odrastaju, traže svoju sreću, zaljubljuju se i odljubljuju, roman prati plemiće koji tvrde da potiču od junaka proslavljene Pesme o Rolandu, zatim jednu skromnu porodicu, koja predstavlja oličenje ideala Francuske revolucije, donosi priču braće iz sirotinjske četvrti pored Monmartra, od kojih jedan radi na izgradnji Ajfelove kule a drugi se prepušta podzemlju u okolini Mulen ruža i, konačno, epopeju trgovaca koji su sve izgubili za vladavine Luja XV, ponovo se uzdigli u doba Napoleona i pomogli da Pariz postane važan centar kulture i umetnosti. Uz Raderfurdovu nenadmašnu mešavinu temeljnog izučavanja i pripovedačkog dara, ova odvažna priča bleštavo dočarava prizore, mirise i ukuse Grada svetlosti.

Preporuka Dečijeg odeljenja

1. „Zvezda rugalica“, Vesna Aleksić

Vragolasta devojčica Sofija živi sa svojom porodicom u Beogradu. Tokom čitave godine Sofija iščekuje raspust, kada na red dolazi njeno najveće zadovoljstvo – boravak u Sremu  kod dede Petra, uz druženje sa zanimljivim Knezom, Sašom i ostalim živopisnim likovima.

Pročitajte kako je izgledao život mališana sedamdesetih godina dvadesetog veka, ko su im bili idoli i šta je pokretalo njihovu maštu.

2. „Umetnost neviđeno niskih očekivanja“, Osa Apćern

Zovem se Emanuel Kent i želim da budem vaš duhovni vođa. Zašto? Posmatrajte to ovako: ako ja napravim grešku, ne morate vi. Evo prvog saveta: smanjite očekivanja! Garantujem vam da se nećete razočarati. Zapravo je prilično logično – ako sve bude onako kako očekujete, onda je sve u redu. Bili ste u pravu. Ako bude bolje, super! Već imate neviđeno niska očekivanja? Držite ih se!

Emanuel ima petnaest godina, nikad nikog nije poljubio i ima jednog jedinog prilično neobičnog prijatelja. To mu baš i ne pomaže da izgleda normalno u pokušaju da se zbliži s devojkama iz škole…

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here