Preporuke knjiga iz Narodne biblioteke „Veljko Petrović“ (4)

520

Narodna biblioteka „Veljko Petrović“ iz Bačke Palanke u saradnji sa portalom BAP VESTI iz  bogate ponude svojim čitaocima preporučuje naslove knjiga. U rubrici Preporuke knjiga svake nedelje predstavićemo po dva naslova Odeljenja za odrasle i Dečijeg odeljenja NB „Veljko Petrović“.

„Čovek koji čita trebao bi da bude intenzivno živ. Knjiga bi trebala da bude vatrena lopta u njegovoj ruci.“

Ezra Paund

Preporuka Odeljenja odrasli

1. „Orhanovo nasleđe“ Alin Ohanesjan 

Roman prepun emotivne snage i istorijskog naboja koji stoji rame uz rame sa Hoseinijevim Lovcem na zmajeve.

Kada Orhanovog divnog i ekscentričnog dedu Kemala – čoveka koji je izgradio pravu dinastiju na tkanju ćilima – budu pronašli mrtvog, potopljenog u kaci s bojom, Orhan će naslediti taj decenijama razvijan posao. No Kemalov testament donosi više pitanja nego odgovora. Porodično imanje je zaveštano nepoznatoj osobi udaljenoj hiljadama kilometara, vremešnoj ženi koja živi u jermenskom domu za stare u Los Anđelesu. Njeno postojanje i tajnovitost njene prošlosti samo će produbiti misteriju i pitanje zbog čega je Orhanov deda svoj dom u Turskoj ostavio nepoznatoj ženi, a ne sinu ili unuku.

Imajući u rukama samo prastari Kemalov skicenblok, rešen da ispravi nepravdu, Orhan odlazi u Los Anđeles. Tamo neće samo razotkriti priču koju osamdesetsedmogodišnja Seda pomno čuva, već će shvatiti da Sedina prošlost preti da rasturi njegovu budućnost.

U svom izuzetnom romanu Alin Ohanesjan je stvorila dva izuzetno upečatljiva lika – mladića neupućenog u prošlost svoje porodice i svoje zemlje, i starice koju progoni danak istorije otet od njenog života. Krećući se kroz vreme, od poslednjih godina Otomanskog carstva pa sve do kraja dvadesetog veka, Orhanovo nasleđe tka pripovest o strasnoj ljubavi, neizrecivim strahotama, neverovatnoj istrajnosti i skrivanim pričama koje naraštajima mogu progoniti jednu porodicu.

2. „Susret pod neobičnim okolnostima“, Vladan Matijević

Njena ljubav je nerazumna, njena vera nakaradna, ali od oružja ništa drugo nema… Ana Žeželj je i 9. jul 2015. godine nameravala da proživi na uobičajen način: pušeći cigarete, pijuckajući pivo i čekajući da zazvoni telefon, da joj se napokon javi Marjan, nestao pre više od pola veka.
Taj dan je, međutim, od ranog jutra drugačiji i po mnogo čemu nagoveštava da joj može biti poslednji. U grudima oseća bol, a baš tada otkriva da zagrobni život i onostrane sile stvarno postoje, i u svom kupatilu vidi biće s pepeljastim krilima.

Da li zaista počinje groteskni i strašni rat između demona i anđela s kojim se sprijateljila, da li Ana zaista u tramvaju kod Đerma ponovo sreće ljubav svog života, ili su obe uzbudljive priče samo plod njene bogate uobrazilje?

Susret pod neobičnim okolnostima je nesvakidašnji roman o ljubavi i veri, o posrnulom anđelu i demonima, o poimanju sudbinskog i nebeskog. Vladan Matijević je još jednom pokazao zašto njegove knjige dobijaju najznačajnije književne nagrade, zašto o njima pišu najznačajniji književni kritičari, zašto se toliko čitaju i prevode na strane jezike. Njegov roman Susret pod neobičnim okolnostima svakako je još jedna potvrda da postoje autori sposobni da čitaocu prirede nezaboravnu svečanost.

Preporuka Dečijeg odeljenja

1. „Zagonetne priče“, Uroš Petrović

Evo još jedne knjige za decu koja vole izazove i mozgalice! Ko voli priče, uživaće u njima, ali svaka postavlja ne baš lak zadatak – rešavanje logičke zagonetke vezane za događaje iz neobičnog traperskog naselja. Neretko će biti potrebna i pomoć starijih, jer ova knjiga, najblaže rečeno, ne potcenjuje decu…

Autor Zagonetnih priča zadužen je za Mensina testiranja u Srbiji i jedan je od najuspešnijih rešavača IQ-X testa na svetu.

2. „Moj deka je bio trešnja“ Anđela Naneti

Kada je imao četiri godine, Tonino je imao njih četvoro: baku i deku u gradu, i baku i deku na selu. Oni iz grada zvali su Luiđi i Antonijeta i sasvim su ličili na sve ljude iz grada. Oni sa sela zvali su Otavijano i Teodolinda i nisu ličili ni na koga, čak ni na svoje komšije…

Kroz priču o osećajnom i pametnom dečaku Toninu saznajemo mnogo o lepoti trenutaka provedenih sa bakama i dekama, o tome koliko je važno čuvati uspomene, o prirodi i povezanosti čoveka s njom. Za ovu knjigu su članovi jednog dečjeg žirija rekli da nije kao druge – to je posebna knjiga!

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here