Preporuke knjiga iz Narodne biblioteke „Veljko Petrović“ (41)

484

Narodna biblioteka „Veljko Petrović“ iz Bačke Palanke u saradnji sa portalom BAP VESTI iz bogate ponude svojim čitaocima preporučuje naslove knjiga. U rubrici Preporuke knjiga svake nedelje predstavićemo po dva naslova Odeljenja za odrasle i Dečijeg odeljenja NB „Veljko Petrović“.

„Kada bi pred mene stavili sve krune svih kraljeva Evrope u zamenu za moje knjige i ljubav prema čitanju, sve bih ih prezrivo odbio.“ Fransoa Fenelon

Preporuka Odeljenja odraslih

1. „Zaustavno vreme“, Zoran Ćirić

Zaustavno vreme Zorana Ćirića je roman o fudbalu, toj najvažnijoj sporednoj stvari u životu. Njegov junak je vatreni navijač koji stručno prati poteze svog omiljeng kluba.

Zaustavno vreme je pre svega roman o velikoj strasti i posvećenosti.

2. „Traka boje lavande“, Heder Berč

Može li svežanj dugo skrivanih ljubavnih pisama junaka iz drugog svetskog rata nadahnuti ženu slomljenog srca da opet zavoli?

Još ranjena nakon gorkog razvoda, Adrijen Karter odlazi iz Čikaga na jug Floride. Tu nalazi mir na toplom pesku sunčanih plaža i sa žarom se posvećuje renoviranju oronule viktorijanske kuće na obali.

Pri samom početku radova, otkriva kutiju skrivenu na tavanu i u njoj topla i osećajna pisma padobranca iz Drugog svetskog rata, upućena devojci koja je pre više od pola veka živela u toj kući.

Ova stara pisma – neverovatno poetična i romantična – prevazilaze vremenski jaz i bude u Adrijen radoznalost koja će je nagnati da uđe u trag njihovom piscu. Vilijam Brajant sada je starac s nadimkom Dekica i živi u obližnjem gradu sa svojim lepim ali preterano zaštitnički nastrojenim unukom Vilom.

Dok postepeno otkriva tajne tih pisama, kao i tajne porodice Brajant, Adrijen će shvatiti da još nije voljna da potpuno odustane od ljubavi.

Preporuka Dečijeg odeljenja

1. „Ne govori mi dok te prekidam“, Nenad Veličković

Knjiga “Ne govori mi dok te prekidam” napisana je sa željom da zabavi i nasmije đake, s potpunom uvjerenošću autora da niko od njih neće savjete čitati i razumjeti bukvalno.

Istovremeno, pisana je i sa nadom da će, čitajući se u školi, pokrenuti razgovor o tome šta je dobar odgoj, kako se ljudska bića odgajaju, ko odlučuje o tome šta je pristojno, a šta nije.

2. „Život srpskih srednjovekovnih vladara: Morejska princeza“, Slobodan Stanišić

Đurađ, unuk kneza Lazara i sin Vuka Brankovića, od rane mladosti do zrelijeg doba, potpuni je gubitnik.

Ostao je bez očeve zemlje, bez brata, supruge i dece. Vrhunac nevolja je odluka turskog sultana da ga liši života otrovom koji Đurađ nesmotreno popije.

Irina Kantakuzin, praunuka vizantijskog cara i kći bivšeg despota Moreje, odrasla je i vaspitana u duhu visokog plemstva.

Prefinjenih manira, uz to veoma lepa, uživa ugled na dvoru. Kod običnog sveta ove osobine izazivaju otpor i podozrenje. Može li mlada i sposobna Irina pomoći Đurđu da prevaziđe teškoće koje ga prate godinama?

[wonderplugin_slider id=177]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here