Preporuke knjiga iz Narodne biblioteke „Veljko Petrović“ (47)

336

Narodna biblioteka „Veljko Petrović“ iz Bačke Palanke u saradnji sa portalom BAP VESTI iz bogate ponude svojim čitaocima preporučuje naslove knjiga. U rubrici Preporuke knjiga svake nedelje predstavićemo po dva naslova Odeljenja za odrasle i Dečijeg odeljenja NB „Veljko Petrović“.

„Ne postoji ništa što se može uporediti sa pisanjem. Sve što radiš jeste da sediš za pisaćom mašinom i krvariš“ – Ernest Hemingvej

Preporuka Odeljenja odraslih

1. „Anđeo atentata“, Svetislav Basara

Trajnost je velika iluzija, eto prve stvari koju čovek sazna kada prestane da traje. Čim se izmigolji iz kaljuge vremena i prostora, pukne mu pred očima da je svet stvoren prethodnog trenutka i da će već sledećeg trenutka biti uništen, a da je sve što se zbiva između ta dva trenutka samo košmar iz koga se – na ovaj ili onaj način – moramo probuditi.

Bravo, Principe! Ruka ti se pozlatila! Neka si ubio tiranina, Gavrilo, osvetniče pola miliona ubijenih životinja!

To je samo deo ratnohuškačkih pokliča koji o godišnjicama sarajevskog obračuna odjekuju Srbijom i uzdižu se do nebesa.

Možda će nakon čitanja tih dokumenata Principu doći iz dupeta u glavu da smo nas dvojica u stvari Dioskuri, lice i naličje iste tragedije, i da smo obojica uludo izgubili glave.

Austrougarski nadvojvoda Franc Ferdinand, s one strane groba, diktira svom posmrtnom sekretaru Ferdinandu Berhtoldu svoje viđenje Sarajevskog atentata, njegovih uzroka i posledica.

Sa nepresušnim humorom i ironijom, Basara kroz nemoguć dijalog dvojice protagonista ovog romana obesmišljava stereotipna istorijska tumačenja i nudi svoju, umetnički uverljivu istinu o presudnim događajima koji su doveli do Prvog svetskog rata.

[wonderplugin_slider id=177]

 

Ismevajući balkansku aljkavost i ratobornost koliko i germansku dekadenciju i oholost, on izlaže bespoštednoj poruzi podjednako velike i male narode u grotlu XX veka.

2. „Maestra“, L. S. Hilton

Ovaj psihološki triler sličan Talentovanom gospodinu Ripliju predstavlja femme fatale koja je prepredena kao Ejmi Dan iz Iščezle, opasna kao Lizbet Salander iz Muškarci koji mrze žene, seksi, pametna i smrtonosna.

Džudit Rašli je danju asistentkinja u prestižnoj londonskoj aukcijskoj kući, a noću hostesa u jednom od najozloglašenijih barova u gradu.

DA BI DOBILA ONO ŠTO ŽELI

Kako bi uspela u životu, Džudit zna da mora poštovati pravila igre. Promenila je naglasak, uvežbala manire otmenih ljudi i svoju diskretnost je dovela do nivoa umetnosti.
Ali kad je otpuste zato što je otkrila mračnu tajnu umetničkog sveta, njeni iskreni napori i snovi za boljim životom biće uništeni.

Zbog toga dopušta svom omiljenom, a već skoro zaboravljenom osećanju, gnevu, da je obuzme znajući da će se tako osećati bolje.

ONA ĆE PREKORAČITI SVE GRANICE

Dok prati jednog od svojih najvećih klijenata do Francuske rivijere, dogodiće se strahovita nesreća koja će sve promeniti.

Ne bi li zaštitila sebe, Džudit shvata da mora da se pretvori u nekog drugog. Menja identitet i postavlja pravila nove opasne igre.

Preporuka Dečijeg odeljenja

1. „Svet jednoroga – čuvari dobra“, Mihaela Burdova (Prva knjiga trilogije Svet jednoroga)

Jednorozi su oličenje dobra, divne i miroljubive životinje…

Međutim, jedan od njih nestane i ravnoteža između dobra i zla je narušena. Crni čarobnjak Valgar želi da zavlada ovom zemljom, i poslao je svoja čudovišta da pronađu nestalog jednoroga, kako bi dobro zauvek nestalo. Vilenjaci dolaze u pomoć Lilandgariji, na čelu sa kraljicom zemlje Aranis. Družina koju čine elfovi, prestolonaslednik Liliandgarije, ratnik tajnovite prošlosti i jedan mačkorog kreće u potragu za jednorogom…

2. „Dobro došao u porodicu – Sara Kej“, Sara Kej

Sarinoj sreći nema kraja: dobila je brata!

Ali ona i ne sluti da će se uskoro silno razočarati: ta beba samo spava, plače i jede. A kada joj jednog dana povere važan zadatak i ostane sama kod kuće da pričuva bebu, Sara će shvatiti da to nije nimalo lako…

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here