Preporuke knjiga iz Narodne biblioteke „Veljko Petrović“ (49)

374

Narodna biblioteka „Veljko Petrović“ iz Bačke Palanke u saradnji sa portalom BAP VESTI iz  bogate ponude svojim čitaocima preporučuje naslove knjiga. U rubrici Preporuke knjiga svake nedelje predstavićemo po dva naslova Odeljenja za odrasle i Dečijeg odeljenja NB „Veljko Petrović“.

„Prema mom iskustvu, knjige imaju moć zaustaviti vreme, vratiti ga u prošlost ili poleteti u budućnost“. – Džim Bišop

Preporuka Odeljenja odrasli

1. „Obloge od mastila“, Bogdan Stevanović-Blogdan

Pišući o temama koje su obeležile život modernog čoveka, Bogdan Stevanović daje odgovore na pitanja za kojima svako traga, a istovremeno nas podseća kako je najvažnije da pažljivo biramo poziciju iz koje ćemo posmatrati svet u nama i svet oko nas.
Svaka njegova priča intimni je razgovor sa samim sobom, ali i s tobom koji obeshrabreno čekaš dugu posle kiše.

Uz ove redove ćeš shvatiti koliko je lako da zaboraviš ali i da se zaboravljenog setiš, da preboliš ali i da ponovo zavoliš, da zagrliš sadašnjost ali i da u tom zagrljaju dočekaš budućnost.

Reči mogu biti lepe i ružne, istinite i lažne, ali samo prave reči mogu vratiti oku sjaj.
Reči su čudesne, jer imaju moć da izleče dušu.

Bogdan Stevanović ostavlja na papiru tragove mastila koji prate ritam njegovog srca i ne čini to da bi ostavio zapis o sebi i vremenu u kojem živi.

Njegova misija je mnogo uzvišenija, a vođena je samo jednom željom – da otkucaje tog srca oseti svako ko bude čitao ove redove.

2. „Deseti decembar“, Džordž Sonders (Dobitnik Bukerove nagrade)

Priče u zbirci Deseti decembar Džordža Sondersa počinju kao eksperimenti, naizgled složene igre jezikom i formom, ali se sa svakim redom otkrivaju čitaocu, pojednostavljuju do granica parabole.

Na početku ste suočeni s isprepletanim glasovima pripovedača, sa „zamršenom mozgalicom“, dok na kraju ne ostanete pred jednostavnim izborom.
Dobro ili zlo. Život ili smrt.

Knjiga Deseti decembar jedna je od najvažnijih zbirki pripovedaka objavljenih u poslednjoj deceniji. Piscu je donela književnu slavu, baš kao i prvi roman Linkoln u Bardu, nagrađen Bukerovom nagradom 2017. godine.  (Iz pogovora Miće Vujičića)

Preporuka Dečijeg odeljenja

1. „Kći trgovca svilom“, Dajna Džefriz

Nezaboravna priča o ženi razapetoj između dva sveta…

Francuska Indokina 1952.  Osamnaestogodišnja polu-Francuskinja i polu-Vijetnamka Nikol živi u senci svoje lepe starije sestre Silvi.

Kad Silvi bude preuzela upravljanje porodičnom trgovinom svilom, Nikol preostaje da se brine o napuštenoj prodavnici svile u vijetnamskoj četvrti Hanoja.

Međutim, taj kraj vrvi od pobunjenika koji svim mogućim sredstvima žele da okončaju vladavinu Francuza.

Nikol prvi put postaje svesna korumpiranosti kolonijalne vlasti u koju je umešana njena porodica…

Tran, ozloglašeni vijetnamski pobunjenik, nudi joj savršeno bekstvo iz njenih nevolja, dok je Mark, šarmantni američki trgovac, muškarac o kakvom je oduvek sanjala.
Ali kome se može verovati u svetu u kojem ništa nije onako kao što izgleda?

Kći trgovca svilom je očaravajuća povest o mračnim tajnama, sestrinskom suparništvu i ljubavi, smeštena u kolonijalnu eru u Vijetnamu.

[wonderplugin_slider id=173]

 

2. „Zagonetka retka zvana arhitekta“, Dejan Aleksić

Maša je jednom pojela čitavu šumu … i ne samo šumu već i brežuljak pored šume i kućicu koja je bila na njemu.

Milanu je bilo teško da poveruje u to, ali kada je došao kod Maše na ručak i upoznao njenu arhitetku, uverio se i sam da je to istina.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here