Preradom lešnika do veće zarade: Puter bez aditiva i šećera

2756
Foto: Rada Milišić

Porodica Panić iz Tovariševa na osnovu dugogodišnjeg iskustva u uzgoju lešnika i želje za uspešnijim poslovanjem prepoznala je svoju poslovnu ideju u preradi lešnika i odlučila da napravi korak napred i otpočne proizvodnju putera od lešnika.


Proizvodnja lešnika može biti unosan posao, u pitanju je dugogodišnja investicija obzirom da se značajniji prinos može očekivati oko sedme godine. Ovom činjenicom rukovodila se i porodica Panić iz Tovariševa, koja je pre dvanaest godina podigla zasad lešnika na površini od tri hektara.

Danas imaju veliko iskustvo u gajenju ove kulture ali su otišli i korak napred kada je reč o plasmanu i prodaji. Naime, osnovali su firmu koja se bavi proizvodnjom putera od lešnika, koji je već pronašao put do potrošača.

[wonderplugin_slider id=174]

 

„Svekar i svekrva su podigli zasad lešnika, jedan pre 12, a drugi pre dve godine, a muž i ja smo se priključili ovom porodičnom poslu. Pre dve godine osnovali smo firmu za proizvodnju i plasman putera, a naš brend je „The Lešnik“ – puter od lešnika. Pored ovog proizvoda u ponudi imamo i puter sa dodatkom sušene višnje, sa bagremovim medom i belgijskom crnom čokoladom. Pravimo i puter sa liofilizovanom šljivom i sa dodatkom eteričnih ulja limuna i grejpfruta, a naravno imamo sirov, pržen i mleveni lešnik,“ kaže Marina Panić.

Dug je put od njive do gotovog proizvoda

Ona objašnjava da su na ideju o ovoj proizvodnji došli eksperimentišući sa ukusima praveći proizvode za svoju porodicu, ali vodila ih je prevashodno i ideja da ne prodaju samo jezgro lešnika, već da imaju gotov proizvod, nešto novo i drugačije. Puter od lešnika dopao se njima, ali i svima onima koji su ga probali, te su došli do zaključka da to može biti uspešan posao, a onda su zasukali rukave i krenuli ozbiljnije da se bave ovim proizvodnjom.

Kako kaže Marina od njive do gotovog proizvoda nije tako lak i jednostavan put, ima dosta faza koje se moraju odraditi bez greške kako bi na kraju došli do pravog, kvalitetnog, gotovog proizvoda. Zato kako pojašnjava zasad lešnika mora imati dobru i adekvatnu negu tokom vegetacije, o čemu moraju da vode računa.

„Imamo mašinu za skupljanje lešnika, ali po potrebi angažujemo i radnike. Lešnik se mora očistiti od omotača, zatim ide na sušenje, skladištenje, a nakon toga ga selektiramo i mašinski krckamo. Tako očišćeno jezgro lešnika mora da se izduvava i očisti od tanke opne, ide na pečenje i tek onda je spremno za prodaju ili preradu,“ kaže Marina i napominje da imaju mlin koji jezgro lešnika pretvara u puter.

Ovu masu sipaju u velike posude, a nakon toga pakuju u staklenu ambalažu. Ona i svekrva nosioci su ovog posla. Prave onoliko putera koliko je u trenutku potrebno tako da uvek imaju sveže pripremljen proizvod.

Puter od lešnika je prirodan proizvod bez aditiva i šećera

Kako napominje sagovornica „Agrokluba“ puter od lešnika je potpuno pirodan proizvod bez dodatka šećera ili veštačkih dodataka, a uglavnom oni koji ga kupe i probaju, dođu ponovo jer se uvere da je u teglici čist proizvod.

Marina svoje proizvode predstavlja na manifestacijama, a već su i na rafovima pojedinih prodavnica zdrave hrane u Novom Sadu, a kupci za ove proizvode moraju izdvoljiti od 350 do 600 dinara.

[wonderplugin_slider id=183]

 

„Želja nam je da se što više potrošača uveri u kvalitet naših proizvoda. U cilju osvajanja tržišta sređujemo objekat kako bi smo dobili neophodnu dokumentaciju i dozvole za izvoz. To znači da bi smo morali proširiti proizvodnju odnosno povećati zasad lešnika ili sarađivati sa drugim proizvođačima,“ kaže Marina dodajući da posla za celu porodicu ima dosta, a da se svakodnevno dogovaraju i planiraju svekar, svekrva, muž i ona kako bi svako obavio svoj deo obaveza.

Panići su sve dosadašnje investicije počev od podizanja zasada i kupovine mašina finansirali sopstvenim novcem, ali kako je navela naša sagovornica, značila bi im pomoć države u vidu podsticaja kako bi modernizovali svoju proizvodnju i realizovali svoje planove.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here