Priča o Karađorđevićima i njihovom novcu

711

BAČKA PALANKA: Kada ne­ko kao Đorđe Jamušakov iz Bačke Palanke objavi 25 knjiga, uglavnom na temu numizmatike, onda se zna da je autor među najcenjenijim stručnjacima u ovoj oblasti u Srbiji, ali i na prostorima bivše Jugoslavije.

Nedavno je u Bačkoj Palanci, u ovdašnjem hotelu „Fontana”, održan po tradiciji Međunarodni sajam kolekcionarstva i to je bila idealna prilika da Jamušakov promoviše svoju novu knjigu „Novac dinastije Karađor­đević”.

– Knjiga je jedna u nizu na temu novca na našim pros­torima, a ova govori o isto­rijskom značaju dinastije Ka­rađorđević – rekao je dr Samir Aličić koji je napisao i uvod za ovu knjigu. – Štivo je, pre svega, numizmatički priručnik, pisan naučno popularnim rečnikom i biće korisna kolekcionarima, onima koji to žele da postanu, ali i svim radoznalima. Autor piše lakim, razumljivim stilom, pa je stoga preporučujem svima koji vole da čitaju.

[wonderplugin_slider id=170]

 

Jamušakov je u svojih 25 knjiga pisao na razne teme, od antičkih vremena Grka, Rimljana, Vizantije, o srednjove­kovnim novcu, kovanicama mađarskih kraljeva, turskih sultana, a na zahtev čitalaca, ka­ko sam kaže, naj­više mlađih, pojavila se potreba za knjigom o novcu dinastije Ka­ra­đorđević.

– Potrudio sam se da sva tri perioda njihove vladavine, od vožda Kara­đorđa, preko kneza Aleksandra i njegovog sina do kralja Petra Prvog, kralja Aleksandra i kralja Petra Drugog stavim u jednu knjigu, dam precizne biografije i hronologiju događaja – kaže Jamušakov. – Kada je ceo svet patio zbog velike krize, najbogatiji su čak sebi oduzimali živote zbog gubitka svog kapitala, kralj Aleksandar je našao način da se sačuva bogatstvo. On je kovao trgovinski novac, dukate i velike dukate, zlatnike, jer je to bio način da ljudi ne izgube novac pošto je zlato najveća garancija da se kapital sačuva. Ni Karađorđe ni njegov sin Aleksandar nisu kovali svoj novac, pa sam obradio novac koji je tada cirkulisao Srbijom. Reč je o turskom, austrijskom, ruskom i pomalo francuskom novcu.

Đorđe Jamušakov

Prva kovanja srpskog novca počela su za vreme vladavine kralja Petra Prvog. Reč je o moneti od pet dinara, a izdata je povodom 100 godina dinastije Karađorđević. Jamuša­kov je, kaže, nastojao, a to je numizmatičarima bitno, da proceni i da realne cene i kovanog i papirnog novca i veruje da će knjiga biti od koristi numizmatičarima.

[wonderplugin_slider id=136]

 

Ovaj neumorni pisac na temu numizmatike najavio je da će iduće godine izdati svoju 26 knjigu o novcu na teritoriji Vojvodine od Kelta do kralja Aleksandra i njegovih zlatnika.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here