Prijateljstvo svima odlično stoji

U OŠ "Žarko Zrenjanin" u Obrovcu obeležen Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja

578

Krajem februara milioni mladih ljudi u celom svetu obeležavaju Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja „Dan roze majica“ izvorno „Pink Shirt Day“.


Inače, sve je počelo u Kanadi 2007. godine. Žrtva nasilja je bio učenik koji je prvi dan škole došao u ružičastoj majici u znak podrške svojoj majci koja je obolela od karcinoma dojke. Školske kolege odlučile su da dignu svoj glas protiv nasilnika i solidarišu se sa zlostavljanim dečakom tako što su se sutradan svi u školi pojavili u ružičastim majicama.

Ovu inicijativu su pokrenuli 17-godišnji učenici David Shepherd i Travis Price, koji su  štampali prvih 50 roze majica. Od tada, roze majica je postala simbol borbe protiv međuvršnjačkog nasilja u školama.

U Osnovnoj školi „Žarko Zrenjanin“ u Obrovcu ovaj dan je obeležen 27.2.2020. Članovi Učeničkog parlamenta su napravili panoe i prezentacije „Stop nasilju“. Razgovarali su o prevenciji nasilja među vršnjacima i na taj način podizali svest o međusobnom uvažavanju i toleranciji.

Nastavnici škole su održali predstavu za decu pripremnog predškolskog programa i učenike od prvog do četvrtog razreda „Sunce i Mesec“. Motiv dramskog teksta je značaj međusobnog razumevanja i rešavanja konfliktnih situacija. U narednom periodu članovi Učeničkog parlamenta će napraviti flajere i mini majice roza boja, na kojima će učenici škole napisati poruke.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here