Prinosi kukuruza dobri, ratari nezadovoljni cenom

652

Rod kukuruza na nekim parcelama je i 14 tona po hektaru što pokazuje da je ovogodišnji rod veoma dobar. Prinosi i drugih žitarica ove godine su zadovoljavajući, kažu u Udruženju „Žita Srbije“. Međutim, navode da poljoprivrednici nisu zadovoljni cenom.


Loši vremenski uslovi i sve češće nagle klimatske promene nisu ove sezone smanjile prinose žitarica u domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji. Iako su prinosi dobri, cena nije odgovarajuća za domaće proizvođače. Trenutna otkupna cena kukuruza kreće se od 13,5 do 14 dinara po kilogramu.

Direktor Udruženja „Žita Srbije“ Vukosav Saković ocenjuje da bi poljoprivrednici bolje prošli, što se zarade tiče, da su kukuruz prodavali u junu kada se mogao prodati po ceni od 16 dinara po kilogramu.

„Ovo je jedna od dobrih godina za kukuruz, može se reći da su vremenski uslovi pogodovali kukuruzu, iako smo imali toplotni udar krajem jula i u avgustu, ali srećom on je bio u odmakloj fazi vegetacije, te vremenski uslovi nisu naneli veće stete u prozivodnji. Da toga nije bilo govorili bi smo o rekordnoj proizvodnji,“ navodi Saković.

Veći prinosi u Vojvodini, manji u centralnoj Srbiji

Po njegovim rečima, prinosi kukuruza ove godine su od osam do deset tona po hektaru, a u Vojvodini su na nekim njivama i 14 tona po hektaru. Rod kukuruza manji je u centralnoj Srbiji gde iznosi od pet do osam tona po hektaru.

„Kad svedemo kompletnu računicu prinos će biti oko, ili blago iznad osam tona po hektaru. Budući da su ratari priželjkivali veću cenu, delom su i sami odgovorni jer se kukuruz prodaje terminski unapred. U junu su imali u ponudi cenu od 16 dinara za kilogram i nisu se proslavili prodajom. U julu je bila 15,50 dinara i tada je bilo više prodaje,“ navodi Saković dodajući da je nakon toga cena počela da pada i sada iznosi od 13,5 do 14 dinara po kilogramu zaključujući da bi za poljoprivrednike najbolje bilo da su kukuruz prodali u junu po tadašnjoj ceni od 16 dinara po kilogramu.

Loše vreme najviše ugrozilo suncokret

Kada su u pitanju druge ratarske kulture, Saković ocenjuje da je loše vreme ove godine najviše ugrozilo suncokret. Ova sezona bila je, kako kaže, dobra za soju, a prosečna za pšenicu.

[wonderplugin_slider id=75]

 

„Ratari su očekivali više od suncokreta, ali majske i junske kiše nisu pogodovale ovoj kulturi i on ove sezone ima nešto niži rod od onog koji su prozivodači očekivali,“ ocenjuje Saković.

Cena pšenice ove godine bila je veoma dobra, navodi on. Kako objašnjava, otkupna cena te žitarice bila je za dva dinara veća od izvozne u periodu žetve što je više od realne cene, tako da poljoprivrednici ne bi trebalo da budu nezadovoljni kada je u pitanju cena. Međutim, Saković poručuje da bi moglo da dođe do gomilanja zaliha pšenice.

Ipak, kada se pogleda cela godina, uzimajući u obzir loše vremenske uslove praćene velikom količinom padavina i poplava, ova godina je za ratare bila bolja od proseka, zaključuje Saković, prenosi Dnevnik.

[wonderplugin_slider id=10]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here