Priprema zimnice: Opstaje li tradicija u modernom vremenu?

2773
Foto: Rada Milišić

Pripremanje zimnice zahteva puno vremena, koje zaposlene žene nemaju, kao i novca, znanja i veštine. One domaćice koje imaju uslove, prave kompote, džemove, salate, ajvare, a one koje nemaju, kupuju po potrebi u velikim supermarketima.


Posao oko pripremanja zimnice uveliko se zahuktava. Miris kuvanog paradajza, barene ili pečene paprika prepoznatljiv je za ovo doba godine, kada domaćice beru iz svojih bašta sve što je dozrelo ili kupuju na pijačnim tezgama povrće i voće koje im je neophodno za pripremu zimnice.

Činjenica da ovaj posao nije nimalo lak, tako da one domaćice koje smatraju da nema zime bez zimnice odlučno zasuču rukave i sa varjačom u ruci staju pored šporeta, uzimaju velike šerpe, seku, seckaju, čiste, ljušte.

[wonderplugin_slider id=174]

 

I taj posao je za većinu domaćica, ma kako naporan i zahtevan bio, ipak veliko zadovoljstvo, jer kako većina smatra – kupovna zimnica ne može imati taj ukus i kvalitet kao domaća. Zbog toga se ne odriču tradicije i običaja da im kuća ili stan zamirišu na pekmez od šljiva ili pečenu paprika, baš kao nekada kada su njihove bake satima i danima stajale pored vrelog šporeta ili oranija.

Foto: Rada Milišić

Za zimnicu treba novca, vremena i veštine

Ima i onih koji postavljaju pitanje koje se aktuelizuje svake sezone, a to je da li se, s obzirom na cene voća i povrća, stalnu trku sa vremenom, male stanove, isplati puniti tegle paprikom, krastavcima, ajvarom, objašnjavajući da je u prodavnicama zimnica dostupna cele godine, te se ne odlučuju da kuvaju, peku ili kisele sezonsko voće I povrće.

I dok se jedni nećkaju i ne odlučuju, starom običaju pripremanja zimnice, ne pitajući za cenu, vreme, znoj i napor, ne mogu odoleti kako starije tako i mlađe i savremene domaćice, što se može videti imeđu ostalog i na mnogobrojnim kulinarskim blogovima, gde do tančina objašnjavaju postupak rada.

Dakle, za pripremu zimnice treba dosta vremena, naravno i novca, ukoliko domaćica nema sopstvenu baštu, proveren i dobar recept, ali zato se sve pravi po svom ukusu. Prodavci na pijacama se ovih dana zaklinju da im je ponuda odlična i raznovrsna, kvalitet dobar, ali prodaja izuzetno slaba navodeći da se malo kupuje na džakove i da domaćice uglavnom biraju po nekoliko kilograma.

Zimnica se napraviti mora!

Da ne mare za cene kada je u pitanju zimnica, potvrdili su za „Agroklub“ Anka i Janko Durgala iz Pivnica. Oni kažu da se zimnica (naslovna fotografija) napraviti mora, jer tako su radili godinama unazad, a sada kada imaju veću porodicu, dva sina, snaje i četvoro unučadi, to im je kako obaveza, tako i zadovoljstvo.

„Tokom sezone napravila sam dosta kompota, najviše od trešanja, zatim, višanja, bresaka, krušaka, gotovo 200 tegli. Kompot jedemo uz pečenja i druga slana jela ili jednostavno kao dobru poslasticu. Na polici je i 50 litara kuvanog paradajza, a ovih dana ću pripremati i ajvar. Svake godine pravim i domaći začin, tako što meljem šargarepu, peršun, celer, solim i stavljam u tegle. Sve se to potroši tokom godine, a da idemo u prodavnicu I kupujemo bilo bi prilično skupo“, kaže Anka.

[wonderplugin_slider id=173]

 

Kupuje se ono što nedostaje

Zorica Oparnica iz Obrovca zajedno sa svekrvom obavlja ovaj sezonski posao: „Moja svekrva , iskusna domaćica, zadužena je za zimnicu, a ja, s obzirom na to da radim i nemam vremena, pomažem koliko mogu. Ona je pravila je pekmez od šljiva, a ja sam pripremala sok od maline, kojih u našem kraju ima dosta, kao i liker od aronije. Volimo i pečenu paprika, ali najveće količine povrća stavimo u turšiju. Turšija nije zahtevna – u burence se dodaje povrće kako pristiže, nema pranja tegli, kuvanja na šporetu. Pripremanje zimnice je veliki posao, ali se isplati, čak iako se povrće kupuje, jer je na veće količine jeftinije. Ono što nam nedostaje kupimo u prodavnici, ali uglavnom po akcijskim cenama“.

Zorica Oparnica (Foto: Rada Milišić)

Zimnica je potreba, navika i tradicija

Zvezdana Maksić iz Bačke Palanke kaže da živi u kući sa dvorištem, te ima prostora za ovaj posao, osim toga ima i prostranu baštu gde za svoju porodicu uzgaja povrće:

„Zimnica je obavezna svake godine. Pravim kompote, kako sta pristiže, pekmez od kajsija je obavezan, a nedavno sam kuvala i od šljiva. Ovih dana ću napraviti i od šipka, s obzirom na to da ga svi obožavamo. Pripremam i slatko od raznog voća. U bašti imam povrće koje nikada ne prskam, te ću napraviti dosta turšije.To jedemo dok se ne ukiseli kupus, koji nam je omiljena salata. U svakom slučaju, isplati se praviti zimnicu, znaš da nema nikakve hemije, uostalom to je stvar potrebe, navike i tradicije. Najlakše je kupiti u prodavnici, ali je to preskupo i industrijski, a ne domaći proizvod“.

Računica

Ovih dana zimnica će zamirisati u mnogim kuhinjama, ali će svakako biti i na trpezi domaćica koje nemaju dovoljno vremena ili novca, te će tegle pekmeza, salata ili ajvara po potrebi kupovati u prodavnicama.

[wonderplugin_slider id=177]

 

Kilogram crvene paprike košta oko 70 dinara, a jedna tegla ajvara u prodavnici može se kupiti i za 200, ali i za više od 600 dinara, što zavisi od sastojaka i načina pripremanja.

I na pripremu turšije i ostalih salata svakako će uticati cene povrća, koje se ovih dana na bačkopalanačkoj pijaci kreću ovako:

  • Paprika crvena: 70 din
  • Babura od: 80-110 din
  • Kornišoni: 100 din
  • Kupus: 40 din
  • Patližan: 50 din
  • Paradajz: od 80 do 120din

Kompot od breskve u jednom velikom trgovinskom lancu košta od 200 do 330 dinara. Iskusne domaćice znaju da je za pripremu jedne tegle domaćeg potrebno :

  • 500 g breskve: 50 din
  • 100 g šećera: oko 6 din
  • Tegla: 15 din
  • Poklopac: 10 din

Malo truda uz uživanje u mirisima voća i računica je jasna.

[wonderplugin_slider id=64]

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here