Prirodne lepote Bačke Palanke pod smećem (FOTO)

2323

Naš sugrađanin poslao je redakciji BaP vesti fotografije sa izletišta „Bager“ u Bačkoj Palanci, snimljene juče. Deo Parka prirode „Tikvara“ u kojem je strogo zabranjeno bacanje smeća, preplavljeno je limenkama, kesama, i drugim ostacima nečijeg „provoda“ u prirodi.


Bačka Palanke je mesto sa predivnom prirodom, ali sa ljudima koji tu lepotu sve više uništavaju. Table sa natpisom „Hvala što čuvate prirodu“ nisu dovoljne. Ni brojne kampanje o ekologiji i zaštiti ovo malo prirode što nam ostaje nisu dovoljne. Mnogi bi se složili da se ovakve stvari rešavaju samo „udaranjem po džepu“.

Jasno je ipak, da je nemoguće kontrolisati i kazniti za svaki bačen papirić, ali zato postoji nešto što se zove kućno vaspitanje, kultura i svest o tome da priroda nije na usluzi čoveku već su priroda i čovek jedno.

U ovom slučaju bacanje smeća gde mu nije mesto dobilo je novu dimenziju. Ogromnu skulpturu od limenki koja simbolizuje ne samo nekulturu nego i kreativnost i energiju usmerenu na potpuno pogrešan način. Simbolizuje ovo neko čudno vreme u kome je super biti naopak, bezobrazan i destruktivan.

Ukoliko ne možeš, ne želiš ili nemaš vremena čistiti za drugima, zaštititi šume i očistiti reke, pobrini se svoje đubre. Za skupljanje smeća potrebno je mnogo manje vremena i truda nego za izradu gore pomenute skulpture, a našu Bačku Palanku učinićeš lepšom i zdravijom.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here