Privatno obezbeđenje đaka i u OŠ „Desanka Maksimović“

Koje su nadležnosti pripadnika školskog obezbeđenja?

2526

BAČKA PALANKA: Iako su školski policajci već godinama unazad deo kolektiva u mnogim školama u Srbiji, često se postavlja pitanje koje su njihove nadležnosti i da li zaista mogu da pomognu u smanjenu vršnjačkog nasilja i incidenata u školama.


Roditelji poslednjih godina više poverenja imaju u privatne firme koje se bave fizičkim obezbeđenjem učenika, kao što je slučaj i sa OŠ „Desanka Maksimović“ iz Bačke Palanke koja je ove godine, odlukom Saveta roditelja, angažovala školsko obezbeđenje.

Miroslava Perak

Direktorka OŠ „Desanka Maksimović“, Miroslava Perak kaže da je privatno obezbeđenje uvedeno u cilju podizanja sigurnosti na viši nivo.

„Obezbeđenje je u većini škola prisutno odavno. Kod nas, odlukom Saveta roditelja uvedeno je ove godine u cilju podizanja nivoa bezbednosti svih učenika. Svakoga dana dežurni nastavnici dežuraju na svojim mestima, ali tokom nastave su na časovima. U cilju zaštite učenika kao i nedozvoljenog ulaska stranih lica u školu tokom nastave, odlukom komisije iz reda roditelja, a uz finansijsku pomoć istih, uvedeno je obezbeđenje u cilju podizanja sigurnosti na viši nivo“, kaže Perak.

Roditelji u ovoj osnovnoj školi na godišnjem nivou za bezbednost svoje dece izdvajaju 1000 dinara – za prvo dete, 500 dinara plaćaju za drugo dete, a za treće dete ne plaćaju.

[wonderplugin_slider id=104]

 

Jasmina Pilipović iz Saveta roditelja OŠ „Desanka Maksimović“ kaže da osoba koja je angažovana kao obezbeđenje đaka ne može fizički da razdvaja decu ukoliko bi došlo do neke tuče.

Jasmina Pilipović/Foto: Facebook

„On u suštini deci ne sme ništa. Može da im se obrati i kaže da ne rade to što rade, i da prijavi direktoru i nadležnom organu ukoliko dođe na primer, do fizičkog nasilja između đaka. Dakle, njegove nadležnosti nisu velike, ali ipak smatram, i ja, kao i uostalom većina roditelja koja je glasala za ovu odluku, da njegovo prisustvo utiče psihološki na đake i da se teže odlučuju na bilo kakve ispade i konflikte jer je u njihovoj blizini uniformisano lice“, kaže Jasmina.

Naša sagovornica kaže da se kao majka đaka ipak oseća sigurnije jer zna da postoji osoba u školi čiji je posao da vodi računa o bezbednosti dece.

„Starije dete je išlo u drugu školu u Bačkoj Palanci i tada je bio školski policajac koji im je sugerisao kako da se kreću kroz školu, da paze, da ne trče, a deci koja su već bila povređena ili se kretala pomoću štaka, pomagao je pri kretanju kroz školu“, rekla je naša sagovornica.

U razgovoru sa direktorkom Miroslavom Perak, osvrnuli smo se i na nedavno objavljene podatke da u školama bačkopalanačke opštine vršnjačkog nasilja ima više u osnovnim nego u srednjim školama.

„Na prevenciji nasilja osim škola kao vaspitno-obrazovnih institucija moramo raditi svi. Mediji i društvene mreže morate priznati imaju negativan uticaj na ponašanje pojedinaca. Tokom prošle, a i ove godine radionice na temu – Digitalno nasilje, Bezbednost dece na internetu, Klikni bezbedno su uspešno realizovane, i planirane su u narednom periodu. U cilju kvalitetnije nastave kao i obrade nastavnih sadržaja, intenzivno opremamo učionice digitalnom opremom u cilju korisnog i primenjenog učenja“, dodala je Miroslava Perak.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here