Problematične divlje deponije smeća

Mesna zajednica Neštin

1026
Neštin - panorama

U Neštinu – jednoj od najmanjih mesnih zajednica – po broju stanovnika na području naše opštine – trenutno živi oko 620 žitelja. Po popisu iz 2011. godine tu su živela 794 stanovnika.


Siniša Vujasinović

Krajem minule godine, sedmočlani Savet neštinske mesne zajednice, napravio je listu prioritetnih poslova koje bi trebalo obaviti.

– Osnovni komunalni problem su divlje deponije smeća, koje su uglavnom nastale u ranijem periodu. – kaže Siniša Vujasinović, predsednik Saveta MZ Neštin.

– Na ove deponije i danas neko odlaže smeće. Sva registrovana domaćinstva dobila su kante za otpad, koje radnici „Komunalprojekta“ prazne svakog drugog petka. Ova deponija se nalazi pored puta za Nacionalni park „Fruška Gora“, a odaje pre svega jednu veoma ružnu sliku. Osim toga deponija je i neka vrsta ekološke „bombe“, posebno u periodu kada počne da gori, a vetar produkte sagorevanja najčešće raznosi po celom selu.

– Zbog ovog problema, obraćali smo se lokalnoj samoupravi, inspekcijskim službama u Opštini, kao i „Komunalprojektu“. Dobili smo uveravanja da će se tokom ove godine krenuti u rešavanje ovog problema. Tokom protekle godine u Neštinu je obavljeno čišćenje sabirnih bunara od peska, tako da se vodosnabdevanje odvija normalno. Tome doprinose i dve česme koje su svojevremeno ovde instalirane, kao i redovni pregledi vode koje obavlja bačkopalanački „Komunalprojekt“.

Situacija u pogledu snabdevanja strujom i gasom je uredna. Određeni problemi postoje u seoskoj putnoj infrastrukturi, međutim Neštinci nekako navikli na poteškoće i probleme, tome i ne pridaju veliki značaj.

– U našem godišnjem planu je, i popravljanje stanja u putnoj nfrastrukturi. Trebalo bi nasuti tucanikom neke kraće ulice, ali i presvući asfgaltom delove ulica Fruškogorska i Sremska. Na taj način, bio bi pre svega rešen problem stanovnika tih ulica. Pored toga, trebalo bi uraditi trotoarsku stazu do Rimokatoličkog groblja u dužini od blizu 300 metara.

[wonderplugin_slider id=75]

 

– Još uvek nismo počeli izgradnju Kapele na mesnom groblju, što je takođe planirano. Naime, izgradnja kasni zbog nerešenih imovinsko – pravnih odnosa. – napominje Vujasinović.

Predsednik Saveta MZ Neštin, se osvrnuo i na određene poteškoće koje žitelji ovog sela imaju zbog prelaska granice sa Hrvatskom kod Iloka i dolaska u Bačku Palanku.

– Svi koji su upućeni da iz bilo kog razloga često idu u Bačku Palanku, ili neko od sela ove opštine, žale se na probleme sa pasošima. Naime, samo tokom jednog odlaska u Bačku Palanku i prolaska preko graničnog prelaza Ilok, od strane carinika unjihove pasoše pečat se stavlja osam puta. Upravo iz tog razlga, đacima i radnicima koji rade u Bačkoj Palanci pre svega, pasoši traju svega godinu dana, pa ih moraju iznova vaditi. To im stvara troškove, tako da apelujemo na nadležne državne organe da donesu neko rešenje, kako oni pasoše ne bi morali često menjati – kaže Vujasinović.

Osnovnu školu u Neštinu, tačnije četiri njena razreda pohađa oko 30 učenika, koji su podeljeni u dva odeljenja. Međutim, sadašnja generacija četvrtog razreda je poslednja sa dvocifrenim brojem učenika. „Bela kuga“ nažalost nije zaobišla ni Neštin, tako da je i u ovom selu učenika, odnosno dece sve manje. Kako i na koji način će škola u Neštinu dalje raditi, zbog sve manjeg broja dece, teško je reći.

Istaknimo na kraju, da u Neštinu radi Zemljoradnička zadruga „Nektar – agrar“, lekar opšte prakse sa petodnevnom radnom nedeljom, apoteka koja je otvorena jenom nedeljno, a veterinar koji je u selu stalno prisutan.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here