Problemi zbog starosti toplovoda

Toplana u Bačkoj Palanci

904

Kako teče opskrba korisnika topletne energije saznali smo od Vladimira Žilajia, rukovodioca Toplane u Bačkoj Palanci, društvenog preduzeća „Novi Sad gas“.


– Prešli smo polovinu grejne sezone, koja dosta teško protiče, sa kvarovima. Ovaj poslednji u nizu je bio sedmi kvar koji smo otklonili, razlozi su velika starost toplovoda, pojedine trase su stare i 40 godina, a dobar deo oko 35 godina.

– Ovaj poslednji kvar desio se na deonici koja je vrlo ozbiljna i odgovorna za kompletan sistem, tako da je morao biti prekinut dovod toplotne energije svim kupcima, koji se greju iz toplane na „Partizanu“. Kod ostalih kvarova nismo morali obustaviti grejanje u celom sistemu, tako da smo isporučivali toplotnu energiju školama i bloku „Partizan“. Nadamo se, da će se pronaći neko rešenje, da se počne zanavljati toplovod, radimo na tome sa lokalnom samoupravom, sa odgovornim rukovodiocima u preduzeću.

[wonderplugin_slider id=26]

 

– Bilo bi dobro kada bi se mogao kompletan toplovod zanoviti, ali za početak bitno je da se to uradi u određenim deonicama. Kotlarnica je nova i nema kvarova, podstanice funkcionišu normalno, a kod ovih poslednjih očekujemo dobru saradnju sa upravnicima zgrada. Korisnici treba da se obrate njemu kada imaju neki problem, jer Toplana odgovora za dovod energije do merila i za samo merilo, dok unutrašnje instalacije i podstanice su u nadležnosti vlasnika stanova i objekta. Temperatura u zgradama se reguliše automatski, najviše na osnovu spoljašnje temperature. Ova zima je blaža, ali januar je bio hladniji, prosečna temperatura, u toku dana, za taj mesec je iznosila 1,63 stepena.

– Zbog toga je i račun za isporučenu toplotnu energiju bio veći. Apelujem na građane da redovno izmiruju svoje obaveze, kao što smo mi izmirili naše obaveze prema njima. Dosta naših kupaca nemaju sklopljene ugovore o isporuci toplotne energije, neka dođu ovde kod nas da i to obave. Prošle grejne sezone smo prvi put primenili i grejanje tokom noći. Sa tehničkog stanovišta je to opravdano i mnogo bolje. Ne utiče na potrošnju, jer smo mi podigli nivo noćne temperature, ali smo zato smanjili nivo dnevne temperature, nema naglih prelazaka i one su ujednačenije.

[wonderplugin_slider id=67]

 

– Kotlovi u toplani rade bez zastoja, toplovodi su manje izloženi promenama temperature. Tehnologija izgradnje toplovoda je sada na mnogo višem nivou, radi se sa predizolovanim cevima i spojnice koje spajaju dve cevi su mnogo kvalitetnije. Na kraju bismo zamolili korisnike, da imaju razumevanja i strpljenja kada se dese havarije, naši ljudi to otklanjaju najbrže i najkvalitetnije što mogu.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here