Program Muzeja grada Bačka Palanka među četiri najbolja u Srbiji

15. Noć muzeja.

1089

Organizator Noći muzeja je i ove godine, kao i prošle izabrao program Muzeja grada Bačka Palanka među četiri najbolja u Srbiji, a svoj program predstavili su na konferenciji za novinare.


Slaveći istorijske pobede, ali i ljudske, intimne trijumfe često suviše male za stranice istorije, petnaesta Noć muzeja ove godine biće održana u subotu 19. maja u više od četrdeset gradova širom Srbije.

Sve od 17 časova do jedan sat iza ponoći, muzeji, galerije i brojne institucije kulture otvoriće svoja vrata u još jednoj majskoj večeri koja miriše na kulturu, umetnost, radoznale umove i širom otvorene oči u noći.

Pod programskom temom „Pobede i pobednici“, Noć muzeja ove godine provešće posetioce na putovanje kroz brojne priče koje osvetljavaju slavne stranice naše istorije, stogodišnjicu pobede u Prvom svetskom ratu, ali i brojne druge pobede u životu, umetnosti, prosvetiteljstvu, kulturi, nauci, u svemu što čini svet oko nas sadržajnijim, važnijim i vrednijim.

Muzej grada Bačka Palanka kroz događaje na nekoliko lokacija pridružiće se obeležavanju ovogodišnje teme Noći muzeja, a defile maskiranih mališana centrom grada biće inspirisan sloganom „Svi smo pobednici“. Ljubitelji putovanja prošetaće se Latinskom Amerikom kroz živopisne fotografije Marka Milivojevića, dok će u Galeriji Kulturnog centra biti otvorena izložba „Pismo i ornamenti“ Violete Marković. Gradski bioskop prirediće veče poezije, muzike i glume, dok će Narodna biblioteka „Veljko Petrović“ kroz zanimljivu izložbu obeležiti pola veka postojanja dečijeg odeljenja.

Muzej Jovana Cvijića pripremiće pravu secesijsku poslasticu, a Kulturni centar Baraka slaviće film „Buđenje pacova“, našeg čuvenog reditelja Živojina Žike Pavlovića.

Posetioci Narodnog muzeja Veliko Gradište imaće jedinstvenu priliku da se istovremeno upoznaju sa jednim od najpoznatijih i jednim od verovatno najnepoznatijih slikara na svetu! S jedne strane, ekskluzivno u Noći muzeja biće izložena originalna, ručno potpisana litografija Pabla Pikasa iz 1949. godine!

Narodni muzej Valjevo u Noći muzeja upoznaće svoje posetioce sa bogatom istorijom i zaostavštinom Jermena kroz priču o velikom uticaju koji su jermenske porodice imale na privredni uspeh ovog grada krajem XIX i početkom XX veka.

[wonderplugin_slider id=21]

 

Galerija „Milan Konjović“ u Somboru podsetiće ljubitelje umetnosti na duh modernosti koji je provejavao kroz radove njihovog poznatog sugrađanina!

Istorijski arhiv Niš u okviru proslave sedamdeset godina postojanja predstaviće svoju najvredniju arhivsku građu, uključujući i najstariji dokument koji arhiv čuva – bakrotisk i skice niške tvrđave iz 1737. godine, ali i Bibliju iz 1868. godine koju su preveli Vuk Karadžić i Đura Daničić, zatim prvi srpski bukvar iz 1836, najstarije niške novine iz 1886. godine.

Noć muzeja predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom sveta, među kojima je od 2005. godine i Beograd.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here