Proizvodni pogon i novi putevi zadržali bi mlade u Tovariševu

Predsednik saveta MZ Tovariševo Miloš Vukovljak o planovima za 2019. godinu

1335

TOVARIŠEVO: Opštinsko veće Opštine Bačka Palanka na svojoj sednici usvojilo je finansijski plan za 2019. godinu i Mesne zajednice Tovariševo. Renoviranje zgrade MZ, asfaltiranje ulica i trotoara samo su neki od prioriteta u ovom naseljenom mestu.


Prema rečima predsednika saveta Mesne zajednice Tovariševo, Miloša Vukovljaka plan je da se u 2019. godini završi adaptacija i renoviranje zgrade MZ, sa svečanom salom za venčavanje, i uređivanje još jedne prostorije za muzejsku postavku.

„Plan je da se preko Direkcije za izgradnju Standard, asfaltira ulica Krajiška u dužini od 500 metara, i trotoar na glavnoj ulici prema kanalu, gde nedostaje u dužini 250m. Prioritet za naše mesto je i asfaltiranje nedostajućih trotoara, ulica Vojvođanska prema Vardarskoj, ulica Lenjinova krak od Milete Protića do Proleterske, i trotoar u Proleterskoj od ugla sa Lenjinovom do izlazak na JNA i autobusko stajalište, rekao je Vukovljak.

Tovariševo će preko Opštine konkurisati za novi bunar što je prioritet svih prioriteta.

Kako kažu iz ove Mesne zajednice, Tovarišani se najviše žale na loš kvalitet vode koja zbog povišenog arsena, nije za piće. Uništeni trotoari takođe predstavljaju veliki problem, zbog čega je njihovo asfaltiranje prioritet. Večiti problem, ne samo Tovariševa nego i velikog broja sela bačkopalanačke opštine su divlje deponije.

I u Tovariševu broj stanovnika opada. Kako zadržati mlade na selu?

Jedan od presudnih faktora za ostanak u selu je infrastruktura, njegova povezanost sa ostatkom opštine i drugim mestima. Predsednik saveta MZ Tovariševo kaže da su novi putevi neophodni.

[wonderplugin_slider id=64]

 

„Prioritet je put prema Paragama sa kojim bi Tovariševo i Obrovac, ali i Mladenovo bili spojeni sa ostatkom opštine, jer pored atarskog puta od 8 km, da bi došli do Paraga, Pivnica, Silbaša i Gajdobre, potrebno je preći tri opštine, i napraviti kilometražu od 40 km“, kaže Miloš Vukovljak

Sa tim putem bi putna mreža opštine bila zaokružena što bi olakšalo i JKP, hitnoj, vatrogasnoj i policijskoj upravi u Bačkoj Palanci, a Tovarišanima skratili put do Novog Sada, Kulu i Vrbas, a samim tim i Suboticu približili sa desetine kilometara, i sa tim bi Tovariševo i Obrovac izašli na prugu, i železnička stanica u Paragama za Sombor i Novi Sad bi bili dostupni i nama.

„Ovaj put je već ucrtan na gugl mapi, pa skoro svakodnevno imamo problema sa izvlačenjem automobila i kamiona iz atarskog puta“.

I Tovariševo prati neslavan trend mnogih sela – pad broja stanovnika. Ipak, sa jednim proizvodno-uslužnim pogonom, u MZ Tovariševo veruju da bi oni bili zadržani.

„Zbog nepostojanja industrijske zone bez koje je ograničena izgradnja proizvodne hale na 400 m2, potrebno je napraviti kontakt sa Animalkomercom, i OZZ Livadama koje poseduju neupotrebljene i zapuštene površine kraj glavnih puteva, na kojima bi se mogli izgraditi proizvodni pogoni, ili ponuditi mogućim investitorima, jer Opština nema svoje površine kraj glavnih puteva. Pretvaranje postojećih obradivih površina u Industrijsku zonu je skoro nemoguće, jer su u privatnom vlasništvu, i iziskuju povećane stope poreza, što odbija vlasnike privatnih površina da to urade dok se ne javi investitor, ali i investitore da čekaju prenamenu oranica“, objašnjava Vukovljak.

On dodaje da je takođe potrebno legalizovati „Kertesovu halu“ koja već 23 godine stoji prazna i neupotrebljena, zbog imovinsko-pravnih odnosa.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here