Proširena lista profesionalnih oboljenja zbog kojih će se ići u penziju

1946

Lista profesionalnih oboljenja je proširena, te se u novom Pravilniku, koji treba da olakša dokazivanje obolevanja na radnom mestu, od sada mogu naći i oštećenje sluha izazvano bukom, trovanje talijumom, tetanus…


Lista nije menjana više od decenije, a sada će se na revidiranoj listi profesionalnih oboljenja u Srbiji, naći desetak novih bolesti, u odnosu na prethodno postojećih 56.

Zaposleni u Srbiji često se suočavaju sa problemima na radu, nedavno je objasnio Aleksandar Milovanović, direktor Instituta za medicinu rada i radiološku zaštitu „Dr Dragomir Karajović“, koji je učestvovao u izradi Pravilnika. On je naveo da postoje i slučajevi poput radnika koji je oboleo od plućne azbestoze i kome je Institut radio ekspertizu, ali poslodavac neće da mu izda potvrdu sa radnog mesta da je bio izložen azbestu.

Hemijsko dejstvo

U delu Pravilnika koji se odnosi na bolesti prouzrokovane hemijskim dejstvom, dodate su tri nove profesionalne bolesti i to: trovanje talijumom, trovanje platinom ili njenim jedinjenjima i trovanje osmijumom ili njegovim jedinjenjima, saopštilo je Ministarstvo za rad.

Fizičko dejstvo

U delu koji utvrđuje bolesti prouzrokovane fizičkim dejstvom, lista je dopunjena bolestima: oštećenje sluha izazvano bukom i oboljenja izazvana vibracijama koje se prenose na ruke i vibracijama koje se prenose na celo telo.

Biološki faktor

Među bolestima prouzrokovanim biološkim faktorom unete su tetanus i oboljenja prouzrokovana direktnim kontaktom sa drugim biološkim agensima na radu koja nisu gore pomenuta a za koje postoje naučni/literalni dokazi ili za koje postoje dokazi iz praktičnih iskustava.

Bolesti pluća

Takođe, u delu koji se odnosi na bolesti pluća, u Pravilniku su unete četiri nove profesionalne bolesti: pneumokonioze uzrokovane nefibrozogenom prašinom/ vlaknima; bisinoza pluća, kanabioza, bagasoza, bronhijalna astma i oboljenje gornjih disajnih puteva.

Pored ovoga, dopunjeni su pojedini postojeći opisi poslova i radnih mesta na kojima se pojavljuje profesionalna bolest, kao i uslovi za priznavanje bolesti kao profesionalne.

– Srbiji se svake godine registruje sve manje profesionalnih bolesti dok, recimo, u Nemačkoj godišnje ima desetine hiljada profesionalnih oboljenja i stotine hiljada povreda na radu.

– To ne znači da su Nemci neoprezni i nezaštićeni na radu, već da bolje registruju profesionalne bolesti – pojasnio je Aleksandar Milovanović.

Ko dijagnostikuje?

Glavni uslov da neko ko je oboleo od neke od ovih bolesti ode u invalidsku penziju je da dokaže da je oboleo upravo na radnom mestu. Problem je što nije precizno definisano ko dijagnostikuje bolesti, a ko snosi troškove lečenja obolelih radnika.

Lista ne samo da ima mali broj oboljenja, već je i zastarela, jer na njoj nema mnogih bolesti koje vuku sa sobom moderne profesije, jer se sada masovno po ceo dan radi za računarom. Takođe, na listi se nalaze oboljenja do kojih dolazi u profesijama koje odumiru.

Pravilnik je donela radna grupa koja je formirana rešenjem ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zorana Đorđevića.

Pored predstavnika Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračkih i socijalnih pitanja, radnu grupu činili su predstavnici medicinske struke i to predstavnik Ministarstva zdravlja, predstavnici Instituta za medicinu rada Srbije „Dr Dragomir Karajović“, inače profesori na Medicinskom fakultetu, kao i predstavnici Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Takođe, članovi radne grupe bili su i predstavnici Uprave za bezbednost i zdravlje na radu, UGS „Nezavisnost“, Saveza samostalnih sindikata Srbije i Unije poslodavaca Srbije.

„Originalni“ spisak bolesti

1) BOLESTI PROUZROKOVANE HEMIJSKIM DEJSTVOM

Trovanje olovom

Trovanje živom

Trovanje arsenom

Trovanje fosforom

Trovanje manganom

Trovanje belirijumom

Trovanje kadmijumom

Trovanje selenom

Trovanje vanadijumom

Trovanje hromom

Trovanje niklom

Trovanje cinkom

Trovanje bakrom

Trovanje aluminijumom

Trovanje kobaltom

Trovanje kalajem

Trovanje antimonom

Trovanje halogenim elementima

Trovanje sumporom

Trovanje azotnim jedinjenjima

Trovanje ugljenmonoksidom

Trovanje cijanom

Trovanje alifatskim ugovodonicima

Trovanje cikličnim ugljovodonicima

Trovanje nitro i aminoderivatima ugljovodonika

Trovanje halogenim derivatima ugljovodonika

Trovanje ugljendisulfidom

Trovanje alkoholima

Trovanje pesticidima

2) BOLESTI PROUZROKOVANE FIZIČKIM DEJSTVOM

Oboljenja izazvana jonizujućim zračenjem – ulcerozni radiodermatitis, katarakta, hipotireoza

Oboljenja izazvana nejonizujućim zračenjem – katarakta

Oboljenja izazvana poništenim ili sniženim atmosferskim pritiskom

Bukom

Vibracijom

Hronični burzitis zglobova

Sindrom karpalnog tunela

Paraliza nerava usled prenaprezanja

Oštećenje meniskusa kolena usled opterećenja

3) BIOLOŠKI FAKTORI

Tropske bolesti

Antropozoonoze

Virusni hepatitis

Parenteralna infekcija izazvana virusom AIDA

Tuberkuloza

4) BOLESTI PLUĆA

Silikoza pluća

Siliko-tuberkuloza

Azbetoza pluća

Pneumokonioza rudara ugljenokopa

Pneumokonioza uzrokovana tvrdim metalom

Bisinoza pluća

Astma

Egzogeni alergijski bronhioloalveolitis

Angioneurotski edem gornjih disajnih puteva

Hronični opstruktivni bronhitis

5) BOLESTI KOŽE

Kontakt dermatitis

Recidivamtna urtikarija

6) MALIGNE BOLESTI

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here