Proslavili hramovnu i seosku slavu

Obrovac 9. avgusta bio u znaku Svetog Pantelejmona

1438

OBROVAC: Devetog avgusta, Obrovčani i njihovi gosti proslavili su svoju hramovnu i seosku slavu, Svetog Velikomučenika Pantelejmona.


Veliki broj vernika je tog dana u obrovačkoj crkvi, jednoj od najstarijih na ovim prostorima – izgrađena je 1782. godine, prisustvovao Svetoj arhijerejskoj liturgiji. Zanimljivo je da je obrovačka crkva od izgradnje do danas, stalno imala svog kuma.

Ove godine kumstva se prihvatio Srđan Jandrić iz Obrovca student treće godine Teološkog bogoslovskog fakulteta u Beogradu. Kumstvo je preuzeo od svog brata Slavka, a Srđan je sa nepune 23 godine ujedno i najmlađi kum ove crkve.

Ni ove godine Hramovna i seoska slava u Obrovcu nije prošla bez nezaobilaznog miljea u ovakvim i sličnim prilikama: – prodavaca liciderskih srca, ringišpila, luna parka…

Nekoliko sadržaja koji su održani na dan Svetog Pantelejmona, privuklo je pažnju Obrovčana, ali i njihovih gostiju. Jedan od njih je i kuvanje ribljeg paprikaša. Učešće na ovom takmičenju uzelo je 19 ekipa, koje su bile sastavljene od šest do osam članova.

Prvo mesto pripalo je ekipi okupljenoj oko Bogdana Boće Dobrijevića iz Bača. Drugo mesto osvojila je ekipa čiji je kapiten bio Stevan Vlaisavljević iz Obrovca, dok je treće mesto pripalo ekipi iz Bača koju je predvodio Dragan Babić.

Članovima prvoplasirane ekipe pripao je pehar, novčana nagrada od pet hiljada dinara, jagnje i robne nagrade. Drugoplasirana ekipa osvojila je tri hiljade dinara i robne nagrade, dok su članovi trećeplasiranog sastava osvojili novčanu nagradu od hiljadu dinara, kao i robne nagrade. Ocenjivanje paprikaša obavila je tročlana komisija.

Povodom seoske i hramovne slave, u Obrovcu se održava, turnir u malom fudbalu za pionire i seniore. Po završetku turnira najuspešnijim ekipama i pojedincima biće dodeljene nagrade.

Članovi udruženja sportskih ribolovaca „Mrena“ iz Obrovca organizovali su takmičenje u pecanju ribe na plovak „Kup Svetog Pantelejmona“, koje je održano 9. avgusta. Učešće na takmičenju uzelo je 25 pecaroša iz Mladenova i Obrovca. Prvo mesto pripalo je Strahinji Milisavljeviću iz Obrovca sa ulovom od 1.870 grama. Na drugo mesto plasirao se Vukašin Janković iz Mladenova, čiji je ulov bio težak 1.305 grama, dok je treći bio Obrovčanin Đorđe Papić koji je upecao ribu u težini od 1.260 grama.

Osvajaču prvog mesta na „Kupu Svetog Pantelejmona“, pripao je pehar, a drugoplasirani i trećeplasirani takmičar osvojili su robne nagrade.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here