Protest prosvetara u Bačkoj Palanci za zaštitu prava i časti profesije

5523
Sa protesta prosvetara

BAČKA PALANKA: Profesori i sindikalci Gimnazije „20. oktobar” u Bačkoj Palanci protestovali su juče (28.09.) zbog toga što od početka školske godine nemaju izabranog direktora, iako je Nastavničko veće većinski i u roku na to mesto izabralo dosadašnju direktorku Tamaru Antić.

Ovaj protest u poznatoj bačkopalanačkoj obrazovnoj ustanovi je izazvao reakciju šire medijske javnosti, pa su o ovom događaju pisali i nacionalni mediji  „Beta“, „Politika“ pod naslovom „Nastavnici izabrali direktorku, ministarstvo postavilo drugog“, kao i „Danas“ pod naslovom „Odluka o direktoru ili prekid rada“.

Ispred Gimnazije su protestovali članovi sindikata i profesori, zahtevajući od nadležnog ministarstva da mandat ponovo poveri Antićevoj koja je nestranačka ličnost, i prema navodima štrajkača, ima veliko poštovanje kolega, roditelja i učenika, prenosi Beta.


 

Predsednica Sindikata prosvetnih radnika Vojvodine u gimnaziji „20. oktobar” Duška Lalić rekla je za Betu da je Nastavničko veće odluku o izboru Antićeve poslalo Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, nakon što nadležni Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, kojem su se prvo obratili, „nije izdao mišljenje o ovom slučaju”.

Prema njenim rečima, u obraćanju ministarstvu su se pozvali i na izjavu ministra prosvete Mladena Šarčevića da će „postavljati one direktore koje većinski izabere nastavničko veće”.

Duška Lalić

„Mi branimo čast naše gimnazije, mi smo glasali na Nastavničkom veću 35:15 za Tamaru Antić i ne vidim zašto naša odluka ne bi bila poštovana. Čak i nakon tri vanredna inspekcijska nadzora utvrđeno je da škola radi bez kršenja zakona”, rekla je Lalić.

Iako je proces izbora direktora bio regularan, u gimnaziji je za vršioca dužnosti postavljena osoba koja nije bila ni među kandidatima, rekla je Lalić.

„Atmosfera u školi je loša, međuljudski odnosi su loši. Mi samo želimo da se ispoštuje ono što je pravično, a to je volja Nastavničkog veća i Školskog odbora koji je takođe podržao tog kandidata. Mi smo pitani i glasali smo dvotrećinskom većinom za Tamaru Antić, što nije malo”, rekla je ona.

Nastavnici su naveli da je tokom mandata Antićeve škola dobila veliki broj nagrada i priznanja za uspehe kolektiva i đaka, te da je „odgovorno i uspešno radila svoj posao”.

Na današnjem protestu koji je prošao bez problema i incidenata, najavljen je nastavak štrajka ukoliko ne bude reakcije nadležnih i to skraćenjem časova na 30 minuta u ponedeljak, 1. oktobra.

Ukoliko ni do ponedeljka 8. oktobra od ministra Šarčevića ne dobiju adekvatan odgovor, zaposleni Gimnazije „20. oktobar” u Bačkoj Palanci potpuno će obustaviti rad, rečeno je na protestu.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here