Protesti u Venecueli dižu cenu nafte u Srbiji?

342

Geopolitička dešavanja bi mogla dovesti do poskupljenja naftnih derivata u Srbiji, upozorio je Goran Radosavljević iz Nacionalnog naftnog komiteta.

On je u Dnevniku RTS objasnio da se geopolitička dešavanja neće odmah odraziti na tržište Srbije, ali ako se sadašnji geopolitički trendovi nastave, mogla bi se očekivati poskupljenja, i dodao da je tržište osetljivo i da su prognoze nezahvalne.

Zbog napete situacije u Venecueli i uz američke sankcije, cena barela sirove nafte je dostigla 73 dolara, što je za 40 odsto više nego krajem prošle godine. Skok cena crnog zlata pogađa ceo svet, a posebno evropsko tržište koje je uvozno zavisno, pa tako i Srbiju.

Srbija od ukupne potrošnje nafte i derivata uvozom pokriva dve trećine. Cene derivata na pumpama u Srbiji od februara već su porasle u proseku za šest dinara, a počela je da raste i cena gasa za automobile koja je do sada padala.

[wonderplugin_slider id=64]

 

Goran Radosavljević je rekao da, što se tiče tečnog naftnog gasa (TNG), u ovom trenutku postoji vanredna situacija jer je upumpana nafta lošijeg kvaliteta i onda su zemlje koje koriste naftovod iz Rusije, a to su Nemačka, Poljska, Slovačka i Mađarska, zaustavile uvoz dok se problem ne reši.

Ističe da je reč o potpuno vanrednoj situaciji jer cena TNG-a sezonski inače pada u ovo doba godine, ali napominje da je čitavo tržište osetljivo na promene.

Kada je reč o globalnim dešavanjima koja utiču na cenu nafte, Radosavljević kaže da u trenutku kada cene idu gore-dole, svaki događaj može da poremeti cenu.

Sve to nas stavlja u kontekst velike neizvesnosti, a kad je neizvesnost, onda cena raste, kaže Radosavljević.

U SAD pale cene nafte zbog rekordne proizvodnje
Cene nafte su danas pale, jer je rekordna proizvodnja tog energenta u SAD dovela do naglog porasta zaliha.

Izvan SAD, naftna tržišta su međutim i dalje pod pritiskom jer su istekla izuzeća od primene američkih sankcija prema Iranu, politička kriza u Venecueli eskalira, dok Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) nastavlja da ograničava ponudu.

Cena severnomorske nafte brent jutros se kretala na nivou od 71,81 dolara po barelu, što je za 35 centi ili 0,5 posto niže u odnosu na cenu s poslednjeg trgovanja.

Istovremeno, američka laka nafta (WTI) pojeftinila je za 27 centi ili 0,4 odsto, na 63,33 dolara za barel.

Cene nafte su drastično pale jer su zalihe u SAD porasle na najviši nivo od 2017. godine, ocenjuju analitičari banke ANZ.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here