Prvi rukometni reprezentativac

Priča o Spasu Janjiću (Povodom prve takmičarske sezone ponovo osnovanog RK "Hercegovac")

2901

U velikoj plejadi sportista koji su ponikli u Gajdobri, Spasu Janjiću pripada počasno mesto, a evo i zašto. Nekadašnji igrač Hercegovca, Crvenke, nemačkog Obersbaha, Jugovića i bačkopalanačkog Tekstilca, prvi je gajdobranski rukometaš koji je nastupio za državni tim naše zemlje. Upravo to je razlog, što se vreme u rukometu u Gajdobri, računa pre i posle Spasa Janjića.

Nekadašnji „lovac na sportske talente“ Anđelko Kale Kašiković, uočio je Janjićev dar za rukometnu igru, u vreme dok je Spaso bio učenik osnovne škole. Primetivši izrazitu sklonost ovog vižljastog dečaka za ovaj sport, Kašiković je Spasa preporučio Adamu Bjelici, tadašnjem treneru RK „Hercegovac“. Preporuka je bila pun pogodak o čemu najbolje svedoči briljantna rukometna karijera, koju je ostvario junak ove priče.

Sa prve takmičarske utakmice ponovo osnovanog RK „Hercegovac“

„Od Bjelice sam naučio rukometnu azbuku“ – kaže Spaso Janjić, i dodaje „Na juniorskom prvenstvu Vojvodine koje je održano 1971. godine, nastupio sam kao pojačanje bačkopalanačkog „Tekstilca“. Upravo taj nastup je bio jedan od prelomnih trenutaka u mojoj sportskoj karijeri. Na tom takmičenju pružio sam veoma dobre igre, što je bio dovoljan razlog da me Branislav Račić, trener „Crvenke“ pozove da dođem u njegovu ekipu. Ovaj poziv sam sa zadovoljstvom prihvatio, i sa 18 godina sam zaigrao za njih“.

„Crvenka“ se tada takmičila u najjačoj jugoslovenskoj ligi. Prelazak u Crvenku, u mnogome je promenio život ovog kršnog Hercegovca.

„Crvenčani su u to vreme, bili veoma dobro organizovan klub. Kada sam došao kod njih, u ovom mestu nije bilo sportske hale, pa smo na treninge i utakmice odlazili u Sombor i Srbobran. To nam nije ni malo smetalo, da godinama budemo u samom vrhu jugoslovenskog rukometa. Noseći dres crvenačkog prvoligaša, postao sam prvo član omladinske, pa potom i seniorske reprezentacije Jugoslavije, za koju sam nastupio 36 puta“ – ističe Janjić.

Tokom dve decenije duge rukometne karijere, Spaso je radio sa desetak trenera, ali posebno ističe rad sa Đorđem Vučinićem, koji je veoma zaslužan što je svojevremeno igrao za reprezentataciju tadašnje nam države, Jugoslavije.

Sa 28 godina, Janjić odlazi u inostranstvo da igra rukomet. Postaje član nemačkog drugoligaša Obersbaha. Nakon povratka iz Nemačke 1984. godine, putevi su ga odveli u Kać, gde je branio boje domaćeg „Jugovića“ naredne tri sezone.

SVA GAJDOBRANSKA KRILA
Poseban kuriozitet vezan je za rukometna krila iz Gajdobre. Naime, Spaso Janjić je igrao na poziciji krila, baš kao i Sudžum, Prodanović, Marković, Vukašin Stojanović, takođe Gajdobrani, koji su poput njega nosili dres sa državnim grbom. Zanimljivo je da još uvek nije razrešena enigma, zašto su u Gajdobri kao po nekom nepisanom pravilu, rukometna krila uspešnija od golmana, bekova, pivota. Taj svojevrsni fenomen, nisu u stanju da pojasne rukometni pedagozi, kao ni mnogi analitičari koji su nastojali da izvedu zaključak, ali ga još uvek nisu izveli.

Posle vremena provedenog u Kaću, Spaso se vratio u Bačku Palanku, gde je trenirao i igrao za „Tekstilac“ (kasnije „Sintelon“).

„U Tekstilcu sam se oprostio od aktivnog igranja, mada je moja velika želja bila da karijeru završim tamo gde sam je i počeo – u „Hercegovcu“. Na moju žalost gajdobranski klub je u međuvremenu prestao sa radom, pa mi se želja nije ispunila. Ali, na moje veliko zadovoljstvo nakon izgradnje sportske hale u Gajdobri, „Hercegovac“ je u poslednjih
dvadesetak dana ponovo okupio rukometaše, i od ove sezone oni se uključuju u ligaško takmičenje. Nakon prestanka aktivnog igranja, bio sam trener u „Tekstilcu“ i u „Magliću“ gde sam trenirao žensku ekipu“ – napominje Spaso Janjić.

Junak ove naše priče je srećan što se rukometom bavi i njegov sin Aleksandar – Saša. Saša je nastupao za nekoliko klubova, a u ovom trenutku bi trebao da bude okosnica novoosnovanog „Hercegovca“. Nema sumnje, da će Saša zajedno sa svojim saigračima iz Hercegovca, učiniti sve da, Gajdobra ponovo bude važno mesto na rukometnoj karti naše zemlje.

Ponovo formirani RK „Hercegovac“ – sezona 2018/19

Pogledaj: Dan kad se pisala nova istorija rukometa u Gajdobri

Zahvaljujući veoma bogatoj i iznad svega uspešnoj karijeri, ime Spasa Janjića krupnim slovima će biti upisano u anale kako gajdobranskog, tako i državnog sporta.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here