Puna srca i hramovi u Bačkoj Palanci

1104

BAČKA PALANKA: Nije Bačka Palanka velika varoš, ali se na Vaskrs jasno videla razlika između praznične atmosfere i uobičajenog vikenda.


Oba ovdašnja hrama, posvećena Pokrovu presvete Bogorodice i Svetom Jovanu Krstitelju bila su puna, kao i srca i domovi Palančana, a prazni su bili samo dugački i široki bački šorovi. Sve je bilo u znaku velikog verskog praznika.

Vernici su juče jutrom poranili u najstariji ovdašnji pravoslavni hram Svetog Jovana u Staroj Palanci, a zbog gužve bilo je teško i ući na liturgiju u crkvi posvećenoj Pokrovu presvete Bogorodice u Novoj Palanci. Ovde, kao i u trinaest pravoslavnih hramova u isto toliko pripadajućih sela u bačkopalanačkoj opštini, vernici su se odazvali radosnom danu Vaskrsnuća Gospoda Isusa Hrista.

[wonderplugin_slider id=136]

 

Interesantno je, a po tradiciji, da ovde u bačkom priobalju Dunava značajno većinski pravoslavci pored obeležavanja Vaskrsa u hramovima u svojim domovima, okupljanjem najbližih, obeležavaju ovaj dan i interesantnim manifestacijama tokom prepodneva, jer tačno u podne treba biti u svom domu sa najbližima na uskršnjem ručku.

Tako je na sportskom terenu u Stambenom bloku „Partizan”, u samom centru varoši, održana dečja tucijada. U isto vreme, u društvenim prostorijama Opštinskog udruženja penzionera, odnosno invalida rada, održano je takmičenje u tucanju uskršnjim jajima. Ove godine najveštiji je bio penzionisani profesor Slobodan Bošković i osvojio je 2.000 dinara, a nama je rekao da će to i značajniji dodatak dati unicima kada tokom dana dođu u dedinu kuću.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here