Radojica i Jasmina očekuju 10. dete dok u slozi pokušavaju da završe gradnju kuće

Ovo se zove bogatstvo

1230
Foto: Kurir/ Dragomir Ilić

U kući Filića u kragujevačkom naselju Male Pčelice svega nedostaje osim ljubavi i dečjeg žagora. Radojica (44) i Jasmina (35) očekuju da im se deseto dete rodi 3. decembra.


A dok ne stigne prinova, pripremaju drva za zimu, strahuju od duga za struju i čekaju krečenje od vlage ubuđalih plafona. Filići su ponosni. Ne traže, ne kukaju. Radojica priča o planovima da završi kuću, potrebno je nedostižnih 20.000 evra, pakuje se na Staru planinu u pečalbu, da radi kao konobar. Socijalna i druga primanja u iznosu od 30.000 dinara odu očas posla na potrepštine, obuću, odeću…

– Ne tražim nikakvu milostinju niti sam ikada tražio. Od države sam tražio samo posao. Da radim i zaradim. Sada se priča o natalitetu, eto mi, uz božju pomoć, podižemo devetoro dece i čekamo deseto. Godine prolaze, stalno se nešto obećava i ostane tako – govori Radojica.

Foto: Kurir/ Dragomir Ilić

A svako dete obučeno, sređeno… Teodora (13), Arsenije (12), Danilo (10), Anastasija (9), Sofija (8), Vasilije (6), Filip (4), Simonida (3) i 21-mesečni Bogdan. Tim redom su se rađali. Jasmina kaže da je teško organizovati ih za školu, stići sa svima uraditi domaći, oprati veš… Ali kad naveče legnu jedno pored drugoga, e to već nema cenu.

– Iz Crvene zvezde nam svake godine pred školu pošalju opremu za svako dete i sveske. To nam mnogo znači. Pomognu nam i crkva i episkop šumadijski Jovan o Božiću i Vaskrsu. Borimo se nekako – priča Jasmina, koja je završila za grafičara, ali nikada nije radila.

Foto: Kurir/ Dragomir Ilić

Radojica govori samo o kući. Da mu je da završi, da deca imaju još dve sobe… Otkad je došao iz Prištine 1999, bije bitku s papirologijom. Ne može da upiše radni staž iz perioda kada je radio u hotelu “Grand”. Po dolasku u Kragujevac, upoznao je Jasminu iz sela Grbice. I postali su vlasnici bogatstva za koje u Srbiji, nažalost, mnogi imaju malo razumevanja.

Bili su čak i na meti prevaranata

Filiće su prevarili prilikom kupovine harmonike za talentovanog Danila, učenika muzičke škole. Srbi iz Austrije prikupili su 36.000 dinara i kupili preko oglasa harmoniku. Stigla je žižljiva, gotovo neupotrebljiva. I pored toga, Danilo uporno na njoj vežba.

 

[wonderplugin_slider id=22]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here