Uz povrće i cveće

Porodica Čapljak bavi se proizvodnjom i prodajom rasade povrća i cveća

1309

U nastojanjima da sebi i svojoj porodici obezbedi dodatna sredstva za život, Dana Čapljak i njen suprug Dragoljub, pokrenuli su pre šest godina proizvodnju sadnog materijala.


Na početku su proizvodili samo dve – tri vrste rasade povrća, a danas proizvode rasadu, paprike, paradajza, plavog patlidžana, celera, krastavca, lubenice, kelja, karfiola, kupusa i kelerabe.

– U bašti naše porodične kuće u bačkopalanačkoj Majevičkoj ulici, na površini dimenzija 8 sa 4 metra i 12 sa 5 metara nalaze se naši plastenici u koje smo ove godine zasasadili oko 4.000 strukova različitih vrsta povrća. Sa prvim poslovima krenuli smo u drugoj polovini januara, a sada može se reći da smo pred samim krajem – kaže Dana Čapljak.

Posao rasadničke proizvodnje započeo je zapravo Danin suprug Dragoljub, a u njega se pored njih dvoje, povremeno uključi i njihova ćerka Željka. – Kada smo pokrenuli ovaj posao na početku smo mnogo improvizovali, a danas je to proizvodnja koja je dobro razrađena i koja se gotovo rutinski odvija.

[wonderplugin_slider id=21]

 

Prvi korak u ovoj proizvodnji je nabavka kvalitetnog semena. Zatim, njegova setva, pa poslovi oko zalivanja. Nakon nicanja po potrebi, treba obaviti i tretiranje rasade od biljnih vaši, a povremeno je i prihraniti putem lista. Nastojimo da proizvodnja kojom se bavimo bude na organskoj osnovi, dakle, bez herbicida.

Biljke dok su veoma mlade su osetljive i potrebno ih je izuzetno mnogo štiti i čuvati, kako bi se kasnije mogle normalno razvijati. Kada bi pokrenuli značajno veću proizvodnju od sadašnje, od ovog posla bi se moglo lepo živeti. Ovako kako i koliko mi radimo, ostane nam toliko da nabavimo ogrev za zimu i da odemo na letovanje – ističe Dana.

Po Daninim rečima, prodaju rasade obavlju i od kuće i na bačkopalanačkoj Zelenoj pijaci, gde oko dva meseca zakupe tezgu.

– Od kada se bavimo ovim poslom, odnosno u poslednjih šest godina uspeli smo da steknemo poverenje kod naših kupaca. Sadni materijal prodajemo uglavnom stalnim mušterijama, koje su se tokom proteklih godina uverili u kvalitet naše rasadničke proizvodnje. Pored toga, prilikom prodaje našim kupcima do detalja objasnim kako i na koji način da zasade i gaje biljke – naglašava Dana.

Mada je zakoračila u sedmu deceniju života, Dani, kako reče nije teško da se bavi ovim poslom koji je naporan, veoma odgovoran i traži od onog ko se njime bavi mnogo angažovanja. Naučila je kako nam je rekla da radi od malih nogu, uz oca koji se bavio poljoprivredom. Ovim poslom baviće se kako reče još godinu – dve dok muž ne ode u penziju, a nakon toga gajenjem rasade i povrća prepustiće mlađima.

Osim što prozvodi rasadu povrća porodica Čapljak se bavi i proizvodnjom i prodajom saksijskog cveća, koje takođe lako nađu put do kupaca.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here