Raste broj poginulih u saobraćajnim nezgodama u Bačkoj Palanci

2082
Foto: Ilustracija

BAČKA PALANKA: Strategija bezbednosti saobraćaja na putevima opštine Bačka Palanka za period 2018-2020. godina utvrđena je na današnjoj sednici Opštinskog veća opštine Bačka Palanka.


Član opštinskog veća zadužen za saobraćaj, Milorad Paripović izneo je najvažnije činjenice o stanju bezbednosti saobraćaja na teritoriji opštine Bačka Palanka za poslednjih pet godina.

Ukupan broj saobraćajnih nezgoda koji se dogodio u ovom periodu je 741, od kojih je 498 nezgoda sa nastradalim licima. Poginulo je 24 lica, dok je teže i lakše povređeno 724 lica.

Primetan je trend rasta broja poginulih lica. Poginulo je dva pešaka, troje biciklista, kao i tri vozača i putnika na motociklima i mopedima. Kada su u pitanju putnički automobili, poginulo je 15 vozača i putnika.

U navedenom periodu povređeno je 60. dece dok je jedno dete poginulo u saobraćajnim nezgodama. Deca su najviše stradala u svojstvu putnika.

Mladi u saobraćajnim nezgodama u opštini Bačka Palanka najčešće stradaju u svojstvu vozača – 54 posto. Poginulo je petoro mladih, što je 21 procenat od ukupnog broja poginulih lica.

Kao najkritičniju raskrsnicu u Bačkoj Palanci, Milorad Paripović ocenio je raskrsnicu ulice Žarka Zrenjanina i Branka Radičevića.

Predlog mera za unapređenje bezbednosti saobraćaja:

  • Unapređenje putne infrastrukture – sanacija crnih tačaka, izgradnja razdelnih ostrva između kolovoznih traka na putevima većeg ranga gde dolazi do sudara iz suprotnih smerova, uređenje zaštitnog pojasa pored puta puta na lokacijama gde dolazi do sletanja vozila sa puta, postavljanje nove saobraćajne signalizacije i opreme – fizičke prepreke, u cilju smanjivanja brzine kretanja.
  • Zaštita dece u saobraćaju 
  • Sprovođenje poštovanja propisa u saobraćaju – veća prisila od strane saobraćajne policije na lokacijama koje su se izdvojile kao nebezbedne, a posebno kontrola poštovanja ograničenja brzine, konzumiranja alkohola, upotreba sigurnosnih pojaseva u vozilu.
  • Maksimalno angažovanje lokalnih medija u funkciji unapređenja bezbednosti saobraćaja i promene svesti o značaju bezbednog učešća u saobraćaju.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here