Regatna staza će promeniti lice Bačke Palanke

Predsednik opštine Bačka Palanka, Branislav Šušnica

6651
Foto: Promo

Obraćajući se javnosti posle usvajanja budžeta Opštine za 2020. godinu, predsednik Branislav Šušnica se najpre osvrnuo na to što je izgradnja regatne staze u Bačkoj Palanci od strane Vlade Srbije početkom novembra proglašena za projekat od nacionalnog značaja.


Ovo praktično znači da će biti lakše doći do građevinske dozvole i da će se lakše rešiti svi imovinsko-pravni problemi. Početak izgradnje regatne staze se očekuje po ishodovanju građevinske i svih ostalih potrebnih dozvola.

– Uhvatili smo se u koštac sa tim projektom i to će biti najveći projekat koji će biti realizovan u našoj opštini i koji će promeniti lice Bačke Palanke. Naš grad već jeste sportski, ali će ovim postati i turistički grad. Sledeće godine očekujemo da izdejstvujemo građevinsku dozvolu. Bačka Palanka zaslužuje regatnu stazu, zaslužuju je naši kajakaši koji svake godine donesu bar po jednu medalju sa evropskih i svetskih takmičenja. Izgradnjom regatne staze će tih odličja biti mnogo više i puno dece ćemo skloniti sa ulica.

Predsednik Opštine je istakao da se lokalna samouprava opredelila prvenstveno za završetak započetih projekata u ovoj godini.

– Pored toga, uveli smo i nešto novo, a to je nabavka kolor dopler aparata za Dom zdravlja. Za to su zaslužni svi građani opštine Bačka Palanka koji više neće morati da putuju u Vrbas i Novi Sad ili snimanje raditi u privatnim ordinacijama. Pored završetka započetih projekata, želimo da, u 2020. godini, naravno u saradnji sa višim nivoima vlasti, otpočnemo i realizaciju novih projekata.

– Očekuju nas tri velika projekta, to je u prvom redu projekat rekonstrukcije i nadogradnje Doma zdravlja koji iznosi preko 4,5 miliona evra i koji je predat Kancelariji za javna ulaganja radi dobijanja krajnje saglasnosti. Takođe kroz Kancelariju za javna ulaganja će se rekonstruisati i sanirati OŠ „Aleksa Šantić“ u Gajdobri, to je projekat vredan preko 1,5 miliona evra, i nastavak projekta rekonstrukcije i sanacije OŠ „15. oktobar“ u Pivnicama. Imamo i izgradnju fekalne kanalizacije u Obrovcu koji će najverovatnije biti završen početkom januara, kao i otvaranje sportske hale u Despotovu koja se nalazi pri OŠ „Braća Novakov“ i to se nadamo da će se dogoditi do početka drugog polugodišta.

U narednoj godini se očekuje i nastavak radova na izgradnji vrtića u Silbašu gde predsednik Opštine navodi neke probleme tokom radova.

– Dva puta nam je „padao“ jedan isti tender i nismo mogli da ga otvorimo u željenom roku, ali se nadamo da će početkom drugog polugodišta vrtić biti otvoren i predat na upotrebu PU „Mladost“.

U saradnji sa „Putevima Srbije“ se završava projekat rekonstrukcije i izgradnje dela puta od Begeča do Bačke Palanke.

– I tu očekujemo da radovi počnu početkom sledeće godine, a, kako su nam rekli, sada se ishoduju lokacijski uslovi. Onda treba da se završi projekat i da se konačno prekine priča o tome kada će se sanirati put prema Novom Sadu.

Dosta polemike vodilo se oko dnevnog boravka dece sa smetnjama u razvoju.

– Ne bih hteo da određenu kategoriju stanovništva gledam kao politički marketing. Roditelji dece sa posebnim potrebama su bili kod mene i došli smo do jednog zajedničkog stava da do kraja godine očekujemo posetu resornog ministra Zorana Đorđevića. Ukoliko on ne dođe u Bačku Palanku, svakako ćemo mi otići kod njega. Opštinska vlast je u prethodnim godinama organizovala autobuski prevoz do srednje škole „Milan Petrović“ u Novom Sadu kako bi deci sa smetnjama u razvoju omogućili što lakše školovanje, ali sada roditelji kažu da im to nije dovoljno. Treba im dnevni boravak i mi ćemo im izaći u susret. To je naša obaveza i mi ćemo je ispuniti.

Prvi čovek bačkopalanačke opštine je rekao da projekat bazena nije dobar i da se na osnovu njega ne mogu praviti dečji bazeni pored olimpijskog bazena. To se sada rešava preko JP „Standard“ i naći će se u rebalansu budžeta.

– Nastavka izgradnje bazena će sigurno biti, bitno je da smo napravili prvi i osnovni korak završetkom izgradnje olimpijskog bazena, zaključio je Branislav Šušnica.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here