Roman o devojčici koja ne voli granice – „Ja sam Akiko“

573

BAČKA PALANKA: 04.06.2019. u 18 časova, na travnjaku ispred zgrade opštine Bačka Palanka, održaće se promocija knjige „Ja sam Akiko“ u organizaciji Omladinskog centra. U slučaju kiše, promocija će biti održana u caffe baru „Pardon“.


AKIKO, BUDUĆA PANTOMIMIČARKA „NA PUNJENOJ LJUTOJ S LUKOM“ SA MALIM PRINCEM

Stefan Mitić znan zapravo kao Stefan TićMi dovodi u Bačku Palanku jednu Akiko. Druženje sa njima biće, da tačno preciziram, na dobro poznatom travnjaku za igru. Onom ispred zgrade Skupštine Opštine u utorak, 4. maja 2019. s početkom u 18 časova. Iskrena da vam budem, kada videh Stefana u toj kutiji zvanoj kompjuter pomislih da je stariji od mene tinejdž curice. Kad ono- mlađi je! Zamislite vi to! TićMi je zapravo dečak. I nešto sad se mislim i on će zasigurno„zaglaviti“ u tom dečaštvu kao i ja u ovom mom „tinejdžerstvu“. I to je super!

On je, kada je bio mnogo manji nego sad, igrao se košarke. Danas igra se rečima a ne košarkaškom loptom. U njemu su, kažu, sabrane mrve zvezdane prašine koju su nam posuli po ovoj planeti kojom hodimo jedan Antić, Egziperi i Kolarov. Dečak iz Leskovca koji je uvek „negde između“ (kako sam za sebe govori) sa svojom srodnom dušom Gospođicom Književnosti porodio je Akiko na radost vascele dečije a i odrasle Vaseljene.

 

-Toliko je priče već za tobom o Akiko. No, postoji li nešto što nam nisi rekao o njoj? Otkrij nam neku tvoju i njenu tajnu.

Akiko jedva čeka da kupi kokice (veliko pakovanje) i da se vidi na filmskom platnu i na muralu na Dorćolu. Nema tajni: biće radosna.

-Koja je tvoja prva asocijacija na granice, ograničenja? Akiko ih nikako ne voli.

Svaka situacija u kojoj ne puštaš sebi da budeš.

-Kroz knjigu nailazimo na raznorazne fusnote, fale li ti one u svakodnevnici? Da li bi se mi zapravo tako lakše pojasnili ljudima, uz fusnote?

Sve je jasno: nejasni smo sami sebi, a kamo li tek drugima. Ceo život provedemo u nekom pokušaju, u nekoj potrazi. Fusnote su i u knjizi i u životu od velikog značaja.

-Ko je u stvarnom životu tvoj Baobab a ko Marsel?

U stvarnom životu se više oslanjam na starca sa bradom iz knjige, na Intuiciju.

-Kada bi se sreli Mali Princ i Akiko čega bi se igrali?

Posle žmurki Akiko bi odvela Malog Princa na jednu punjenu ljutu sa lukom.

-Završivši knjigu da li si saznao ko si ili tvoj ulazak u posebnu sobu gde će ti se isto ukazati još uvek traje?

Ta posebna soba je u stvari soba za beg. Sve vreme sam u sobi za beg. Pisanje i jeste neka vrsta lavirinta, zagonetke i zabave. Sa pitanjem: „I kude sad?“

-Šta si rekao svom ocu kroz ovu knjigu?

Neki očevi ne govore jezikom orhideja.

-Knjiga izazvala je razne emocije u čitaocima bilo da imaju 7 ili 77, stoga, kojoj dečijoj poruci koju si dobio, a mnogo ih je, uvek se vraćaš, čitaš je i nosiš u sebi kao podstrek ili podsetnik?

AKIKO DLAKAV SI

-Na kom stranom jeziku bi voleo da se ponovo rodi Akiko? (ako uzmemo u obzir da je svaki prevod sa maternjeg na strani jezik novo rađanje)

Na jeziku koji niko ne razume. Tada bi Akiko progovorila pantomimom. Kad god neko  nekome mahne, viknuli bi: „Eno je!“ Izdavači bi bili svi peroni i sva čekališta za Nigde.

 

Organizator promocije knjige „Ja sam Akiko“ je Omladinski Centar Bačke Palanke.  Kako ističu iz pomenute organizacije dešavanje će u slučaju kiše biti izmešteno u baštu kafe bara „Pardon“.

[wonderplugin_slider id=95]

 

Kratka biografija pisca 

Stefan Tićmi (Mitić) rođen je 19. januara 1992. u Leskovcu. Stefan je široj javnosti poznat kao osoba koja je prva prevela poeziju na znakovni jezik, prilagođenu gluvim i nagluvim osobama, zahvaljujući divnim ljudima iz Udruženja gluvih i nagluvih u Nišu. Stefan iza sebe ima knjigu „U’vatile me lutke“ (ARTE, 2015), a ispred sebe nekoliko neobljavljenih rukopisa. Stefan je diplomirao na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu. Kažu najbolji difovac među pesnicima i najbolji pesnik među difovcima. Stefan je predsednik Omladinskog kluba „Ančiki – OKAN“, neprofitne organizacije u naselju Ančiki, u kojem je, zajedno sa svojim drugarima, od propale kućice napravio malu besplatnu biblioteku sa više od 5.000 knjiga, što ih je i dovelo do odeljka „Heroji nedelje“ kod Olivere Kovačević na RTS-u i nagrade za entuzijazam i veliki doprinos kulturi Fondacije „Tanja Petrović“.

 


„JA SAM AKIKO“ (o knjizi)

Roman o devojčici koja ne voli granice.

Ljubav je kao klima u tatinim kolima kada dođe zima: upali on grejanje, ali se kola zagreju tek ispred škole; kad izađem, tek tada u njima bude toplo. Ljubav je kao klima u tatinim kolima – treba da ugreje, da, ali kada ti je to zaista potrebno. Ljubav je beskrajna potraga za toplinom.

Akiko ima pegice, voli svog oca, koža joj miriše na staru hartiju i često je usamljena. Drugima deluje neobično, a život će joj se promeniti kad bude upoznala Baobaba i Marsela.

Nadahnuta, poetska knjiga Stefana Tićmija novi je glas u domaćoj književnosti za decu i mlade. Opojan kao stihovi Mike Antića, bajkovito mudar poput Malog Princa, duhovit i topao kao tekstovi Igora Kolarova – roman Ja sam Akiko ulazi u niz ostvarenja koja će decenijama biti naši sagovornici.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here