Roštilju na bačkopalanački način se ne može odoleti

1303

BAČKA PALANKA: Prvi „Bačkopalanački gastronomski festival” održan je u subotu u bagremovoj šumi na samom rubu varoši.


Organizatorke ove manifestacije Mirjana kStanišić, Natalija Kavgić i Dragoslava Čief uložile su mnogo truda da po vrelom danu ugoste skoro 500 ljudi, od kojih se preko 100 nadmetalo u spravljanju roštilja.

Ali, pored gurmanluka prisutni su mogli da uživaju u igri rumbe u nastupima plesne grupe, pa narodnih igrara veterana ovdašnjeg KUD „Abrašević”, odazvale su se i članice brojnih ženskih udruženja iz Palanke, Čelareva, ali i drugih mesta Vojvodine, pa su tu bili i inovatori, gosti iz Republike Srpske, a roštiljdžije i posetioci takmičili su se u nadvlačenju konopca…

Baš ovih dana aktuelna je priča o štetnosti ishrane mesom s roštilja, na koju su ugostitelji burno reagovali, a skup u Bagremari pokazao je da se roštilju, jednostavno, ne može odoleti. – U takmičarskoj konkurenciji bilo je 10 ekipa, a meso se peklo na 15 roštilja – kaže Mirjana Stanišić. – Mi smo svakoj ekipi po kotizaciji obezbedili po četiri kilograma roštiljskog mesa, povrće za salatu, hleb, ćumur, kecelje, ali bilo je ekipa i sa po 20-tak članova koji su van konkurencije za sebe pekli meso.

[wonderplugin_slider id=136]

 

Po oceni žirija prvo mesto pripalo je ekipi na čelu sa Zoranom Grubanovim, drugo je osvojio Nikola Jovkić, a treće Drago Topolić. Svaka ekipa dobila je po litru vina, poklon Vinarije i konaka „Hemingvej” iz Neština. Prve tri ekipe dobile su prigodne nagrade, a nagrađivali smo i po drugim osnovama. Manifestaciju je sponzorisala ovdašnja trgovinska kuća „Podunavlje”, pa „Ilijino voće i povrće”, knjižara „Maja”, „Patent ko”, ali i Nikolaj Kotrla iz Vlajkovca kod Vršca koji je poznat kao pronalazač i proizvođač kafe od cvekle. Natalija Kavgić kaže da su ovu manifestaciju uspešno organizovale tri dame, uz nesebičnu pomoć ovdašnje Predškolske ustanove „Mladost”, a posebno upravnika objekta u Bagremari Gorana Krtinića. Takođe, pomoć je pružila i TOO, te Crvni krst Bačke Palanke koji ovde ima odmaralište, ozidane roštilje, stolove i klupe. – Ovo jeste delom bila takmičarska manifestacija, ali brojni Palančani i gosti, ovde su po vrelom dani ostali do pred veče zbog druženja, lepog ambijenta i prirode – dodaje Dragoslava Čief.

Pogledaj: Održan „Bačkopalanački piknik“ na Bagremari

– Takmičari, odnosno članovi prijavljenih ekipa gostili su se roštilj mesom, ali mi smo kuvale i dve oranije za goste. U jednoj se, po njihovoj želji, kuvao pasulj, u drugoj paprikaš od svinjskih papaka, a među kuvarima bio je i međunarodno priznati kuvar iz Mađarske.

Interesantno je da su tri dame prošlog novembra organizovale i prve „Palanačke zabijačke”, a ovdašnjoj javnosti poznate su i po nekoliko puta orgaizovanom „Ponoćnom bazaru” u centru Bačke Palanke. Jedna od njih kaže da sponzore nekako pronalaze, ali i pored ženskog šarma ovoga puta nisu uspele da šarmiraju mesare koji su im do dinara naplatili meso za ovu roštiljijadu. Ali, kako je prvi put, vele, dobro je prošlo, a druga roštiljijada biće još bolja i masovnija. Ova manifestacija je bila planirana još za 18. maj, pa je odložena za 25. maj zbog lošeg, hladnog i kišovitog vremena, a 15. juna dočekao ih tropski dan.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here