Sa Blogdanom u Bačkoj Palanci

795
Foto Marko Pudić

Promocija knjige „Sa druge strane obloga“ Bogdana Stevanovića Blogdana u izdanju Vulkan izdavaštva održana je u četvrtak 11. aprila u Pirate bar-u u Bačkoj Palanci.


Kišno aprilsko veče nikako nije omelo one najvernije ljubitelje pisane reči jednog Bogdana da dođu i uživo vide i čuju mladog gospodina koji već nekoliko godina svojim blogom a evo sad i drugom knjigom dokazuje da olovka piše srcem; onim pravim, što kuca u grudima.

U atmosferi koja je pronosila draž prijateljskog okupljanja u nečijoj dnevnoj sobi uz pića koja opuštaju dok je iz zvučnika nežno pevala Šade, Blogdan je prvenstveno kroz jedan neobavezujuć razgovor sa novinarkom Tamarom Jožić, onakav kakav i može biti u jednoj dnevnoj sobi, deliće svoje duše posipao po stolovima Pirate bar-a gde su to raširenih dlanova, zenica i srca dočekali prisutni. Bilo je tu onih u paru, i onih samih, mladih i onih nešto starijih, i možda ipak malo više prisutno ženskog pola. No, svi, nasmejanih očiju i usana.

Foto: Marko Pudić

Bogdan je prilikom razgovora prokomentarisao neobičnu tehnikaliju kada u pitanju je knjiga „Sa druge strane obloga“ a to je da se ona čita sa obe strane. Istakao je da čitaoci sami biraju kako će je čitati i da je u tom čar. Da li će je čitati od početka ili od kraja, sasvim je svejedno, jer je kraj zapravo novi početak. Poglavlje Obloge sadrži priče u kojima Bogdan daje portret vremena u kom živimo, suočavajući nas sa svim onim pred čim zatvaramo oči i stežemo srce. Poglavlje Rane sadrži priče u kojima je promenjena perspektiva pripovedanja, pa sada priče pričaju ne samo junaci već i predmeti – što posebno doprinosi atmosferičnosti.

Foto: Marko Pudić

Blogdan je te večeri otvorenog uma i srca, kako samo on ume, govorio prisutnim novostečenim prijateljima da se njegovi roditelji nisu možda uvek slagali sa onim što bi nekad pomenuo u tekstovima, da ga prijatelji niti hvale niti kude kada je u pitanju njegovo pisanje, da se smrti nimalo ne plaši ali i da ga ne dotiču komentari društvene zajednice na mrežama. Svakako, pomenuo je i rad na svojoj novoj knjizi koja će biti roman.

Sabrana družina dnevne sobe Pirate bar-a nije toliko smelo postavljala pitanja da „svi čuju“ ali su bili raspoloženi da utiske, pitanja i priču nastave kasnije prilikom potpisavanja knjige. Bogdan je dakako svakom posvetio pažnju, lepu reč i osmeh i na kraju večeri svi su se razišli u dobrom raspoloženju, baš onakvom s kakvim su se i pojavili.

[wonderplugin_slider id=96]

 

Mladog pisca iz Palanke ispratili su osmesi i kiša a nama je ostavio obećanje da se vidimo ponovo nakon što se na policama u knjižarama nađe njegov roman prvenac.

Poseban utisak večeri jeste mlad bračni par koji je sa Bogdanom podelio to da katkada imaju običaj da sede u prirodi i čitaju na glas jedno drugom naizmenično delove njegovih tekstova. Ko kaže da je romantika sad samo misaona imenica?

A kada ste vi poslednji put čitali nekom delove nekih priča na glas? Niste skoro? Ili, nikad? Pa, eto ideje. I, počnite prvo sa Bogdanovim pisanijima. Preporuka od srca.

Organizator Blogdanove književne večeri je bila Tamara Jožić, radijski voditelj u saradnji sa Pirate bar-om.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here