Šarčević: Uskoro jedan predmet jedan udžbenik

723
Foto: RTV

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da resorno ministarstvo planira da izdavačima propiše šta je redovan udžbenik, a šta su dodatna i pomoćna nastavna sredstva tako da za jedan predmet postoji osnovni udžbenik, a da ostalo štivo koje prati predmet bude u digitalnoj formi.


Povodom vesti da će naredne godine biti 10.000 novih digitalnih učionica, ministar za „Kurir“ kaže da je prelazak na digitalne modele učenja jedan je od načina da udžbenici budu jeftiniji, a za to su potrebne digitalne učionice.

Kaže i da se svake naredne godine planira još po 10 000 digitalnih učionica i time će sve biti za tri godine digitalizovane i imaćemo 30 000 pametnih učinioca.

Najavljuje i da bi od 1. septembra 2020. godine računarstvo trebalo da postane obavezan predmet od prvog do četvrtog razreda, a projekat „Od igre do računara“ će ostati za predškolski uzrast.

[wonderplugin_slider id=64]

 

Ministar je naveo i da je drugi način za jeftinije udžbenike đačka zadruga.

„Ima prostora, đačke zadruge mogu sa cenom da idu i 30 odsto niže“, kaže ministar i dodaje da se insistira na osnivanju đačkih zadruga jer to nije biznis u školi, već učenje o preduzetništvu.

Upitan da li ima prostora da svi prvaci u Srbiji dobiju besplatne knjige kaže da se nada, ali da ne može da da čvrsto obećanje.

„To zavisi od svih nas, postoje budžetske linije i na republičkom i na lokalnom nivou. Tamo gde želi lokalna samouprava da se uključi niko ne brani. Naprotiv, idemo sinhronizovano“, kaže Šarčević.

On ističe da država svake godine izdvaja sve veća sredstva i da će to iz godine u godinu moći da bude i bolje.

„Mi smo uspeli prošle godine da proširimo kategorije onih koji imaju pravo na besplatne udžbenike, tako da to pravo ostvaruju i porodice sa troje i više dece“, kaže ministar.

[wonderplugin_slider id=174]

 

Dodaje da se pravi mreža i to radi Ministarstvo telekomunikacija, a dok će oni raditi jedinstveni informacioni sistem u prosveti.

Upitan da li će biti povećanja plata u prosveti kaže da je to u sklopu povećanja plata svih zaposlenih u javnom sektoru i da je to više puta najavljivao predsednik države.

„Ko će i koliko imati povećanje za obrazovanje još nisam čuo niti smo imali sastanke koji o tome govore“, precizira Šarčević.

Objašnjava da će i kroz zakon o platnim razredima prosvetni radnici u svakom narednom povećanju imati malo više, a ovo bi bilo peto povećanje za tri godine.

Ministar ocenjuje i da se generalno položaj zaposlenih u prosveti poboljšava iz godine u godinu.

[wonderplugin_slider id=177]

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here