Sateliti NASA zabeležili hiljade požara u Vojvodini (FOTO)

1138
Foto: 021

Vojvodina je u proteklih nedelju dana bilo područje sa najviše požara u Evropi, pokazuju nezvanični podaci NASA-e, prenosi 021.


Na mapi koja se ažurira na svaka tri sata i pokazuje podatke koje prikuplja nekoliko satelita, područje Balkana se crveni od tačaka koje predstavljaju požare. Posebno se izdvaja Srbija, odnosno delovi Vojvodine.

Požari na planeti u poslednjih nedelju dana/Foto: 021

Kako se može videti na mapi, stotine požara je identifikovano i to najviše u južnim delovima Banata i Bačke i zapadnom delu Srema. Kada se pogledaju i podaci za proteklih 24 sata, kao i sedam dana za celu planetu, vidi se da se ovaj deo Balkana, odnosno Srbije, crveni kao Amazonija ili istočni delovi Afrike gde već mesecima bukte požari, zbog čega su u svetu pokrenute i akcije da se spreči uništavanje šuma.

[wonderplugin_slider id=64]

 

Požari u Srbiji i Vojvodini protekla 24 sata/Foto: 021

Takođe, kada se detaljnije pogleda mapa, vidi se da sateliti NASA beleže da u brojnim delovima sveta gore šume i njive, ali da kod nas gore samo područja pod poljoprivrednim zemljištem.

Ono što je posebno interesantno je da u zemljama u neposrednom okruženju kao što su Hrvatska i Mađarska, ali i u delovima Rumunije, skoro i da nema slučajeva spaljivanja njiva ili ih ima u daleko manjem obimu. Na osnovu toga se može naslutiti samo to da su vlasti ovih zemalja uspele da suzbiju ovu pojavu, jer je sasvim izvesno da poljoprivrednici kojima je spaljivanje najjeftiniji način čišćenja njiva, nisu sami odlučili da više ne rade.

Podsetimo da se poslednjih dana i vozači žale da je nemoguće voziti po putevima u Vojvodini zbog dima usled spaljivanja niva. Takođe, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je izjavio da se testira sistem da se preko satelita mogu pronaći oni koji pale strnjiku na poljoprivrednim zemljištima. On je za RTS rekao i da su sadašnji podaci poražavajući, jer govore o hiljadama spaljenih njiva. Za sada od državnih organa nije dobijen ni jedan podatak da je iko kažnjen zbog paljenja njiva.

[wonderplugin_slider id=10]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here