Sećanje na Dan oslobođenja Obrovca

867

Pre 74 godine – 20. oktobra 1944. završena je fašistička okupacija Srbije, koja je trajala 1.287 dana, a oslobođenje Beograda je bilo u vremenu od 12. – 20. oktobra.


U tim borbama život je izgubilo 2.556 boraca NOB i 940 pripadnika Crvene Armije. Jedinicama NOB komandovao je čuveni narodni heroj Peka Dapčević, a jedinicama Crvene Armije maršal Tolbuhin. U jedinicama NOB-a učestvovala je i Stoja Grčić rođena Kozomora koja je jedini preživeli učesnik borbi za oslobođenje Beograda i Srbije iz Obrovca.

Zanimljivo je istaći da je Peka Dapčević bio komandir Stoji i u bitci na Sutjesci, a viđali su se na proslavama koje su obeležavale ovu bitku.

Mora se istaći da su svoje živote za slobodu Srbije u Drugom svetskom ratu dali i 19 Obrovčana što su „Nedeljne novine“ prvi put objavile, a to su iz porodice Antić: Kajica, Milan, Milica, Stevan, Zora, kao i Vukojev Bogdan, Toškov Boško, Jatić Novak, Jovanović Boško, Krivokuća Laza, Ljubojev Kosta, Milovanov Grozdana, Petrić Angelina, Petrović Jevrem, Puček Marko, Radivojkov Mita, Siđaji Mirko, Stojšić Jovan i Toškov Boško.

Kako se zna Obrovac je oslobođen 20. oktobra i taj dan se slavi kao Dan oslobođenja. Najavu oslobođenja Obrovca izvršili su seoski dobošari Stojšić Nega i Ivan Jatić koji po selu saopštavaju vesti: „Narode nemojte se plašiti stiže Crvena Armija“, saopštenje se završava rečima „Smrt fašizmu“ a prisutni su zajedno sa dobošarem odgovarali „Sloboda narodu“.

Krajem decembra 1944. godine ili sredinom januara 1945. godine je stigla 10. tenkovska Ruske Armije ističe Ostoja Kljajić jedini živi svedok tog događaja. „Rusi su se zaustavili u centru sela pred nekadašnjom kafanom „Crvena zvezda“, a društvo su im pravili Pane Marković, Slobodan Šmanja i ja Ostoja Kljajić, imao sam osećaj da su svi gledali za naš sto“ ističe Ostoja.

Posle kratkog zadržavanja ispratili smo ruske vojnike koji su produžili za Tovariševo.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here