Šest mera protiv zagađenja vazduha

Kojim merama će država sprečiti zagađenje vazduha?

645

Vlada Srbije će formirati telo koje će koordinisati rad svih državnih organa, obaveštavati javnost i predlagati i analizirati efekte mera koje Srbija sprovodi u cilju zaštite životne sredine.


Ovo je zaključeno na sastanku koji je premijerka Ana Brnabić održala u sredu sa predstavnicima resornih ministarstava, Kancelarije za javna ulaganja, Agencije za zaštitu životne sredine, Republičkog hidrometeorološkog zavoda i Grada Beograda, povodom visokog nivoa zagađenja vazduha.

Kako bi sprečila zagađenja vazduha, država uvodi sledeće mere:

1. Ubrzanje gasifikacije

2. Rigorozna kontrola vozila „na kanalu“

3. Subvencije za električne automobile

4. Zamena filtera na termoelektranama

5. Pojačano pošumljavanje

6. Biomasa kao energent

[wonderplugin_slider id=26]

 

Lončar: Zagađenja ima, ali nema razloga za paniku

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da zagađenja vazduha ima, ali da nema razloga za paniku, jer, kako navodi, to ne može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih posledica.

„Ovako će biti do subote, jer nema vetra. Još niko nije izmislio da stvori vetar i da rastera zagađenje“, rekao je Lončar.

Ministar je apelovao da deca, stari i hronični bolesnici nemaju fizičke aktivnosti napolju u danima kada je povećano zagađenje vazduha.

Ukoliko su napolju treba da stave šal preko usta, kako bi zagrejali vazduh.

„Provodite manje vremena napolju. Vrtići i škole ne moraju decu da izvode napolje, mogu da osmisle nešto drugo dok se ne promeni vreme. Ovo stanje ne može da dovede do ozbiljnih akutnih ili bilo kojih drugih posledica“, naveo je on.

Lončar kaže nije povećan broj dece koji ostaju u bolnici zbog zagađenja vazduha i da te podatke proveravaju na svakih nekoliko sati.

„Mi smo možda pogrešili što nismo na vreme izašli da to ljudima saopštimo, jer nije bilo ništa alarmantno“, naveo je on.

Dodaje da je napravljen tim koji će se baviti pitanjem zagađenja vazduha.

Ministar je ukazao da su veliki zagađivači vazduha automobili i individualna ložišta.

U Beogradu je, kaže on, za poslednjih nekoliko godina broj automobila povećan za 400.000.

Kako kaže, pitanje zagađenja vazduha ne treba da se politizuje jer time treba da se bave stručnjaci.

„Nećemo reći nema zagađenja. Ima, ali to nije takvog opsega da može da dovede do ozbiljnih posledica i da izaziva paniku. To je nešto što se dešava i što će se dešavati“, zaključio je on.

Može li se zelenom energijom osigurati snabdevanje?

Koliko korišćenje hibridnih i električnih automobila, kao i korišćenje rashladnih uređaja, zahtevaju sve više struje, u borbi sa klimatskim promenama, cilj države je da struju obezbedi iz obnovljivih izvora.

[wonderplugin_slider id=67]

 

O tome može li se zelenom energijom osigurati snabdevanje, za RTV je govorio profesor doktor Dušan Gvozdenac, sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here