Slikar Peter Maurer (1909-1988)

Likovna vertikala Palanke (14)

1100

Pre nešto više od dve godine, kada smo prikupljali građu za feljton „Likovna vertikala Palanke“, iskrsnuo je problem nedostatka validnih podataka o životu i delu palanačkog slikara Petera Maurera (1909-1988).


Svi pokušaji preko „Nemačkog udruženja“ i drugih potencijalnih izvora, ostali su bez rezultata i izgubljena je svaka nada da će tako značajan palančki slikar biti obuhvaćen ovim istraživačkim radom. Dodatno se stvar iskomplikovala činjenicom da je Maurerovo slikarstvo spona u kontinuitetu likovne vertikale palanačkog umetničkog stvaralaštva, od Pehanove smrti 1922. godine, do Teodorevićevog socijalrealizma u slikarstvu četrdesetih godina 20. veka.

Kada je feljton već u desetak nastavaka izlazio u „Nedeljnim novinama“, a prema onoj narodnoj „gde ima volje, ima i načina“, pozvao me je kasno uveče telefonom naš sugrađanin g-din Nikola Franc i sav egzaltiran uzviknuio: „Našao sam podatke o Peteru Maureru“.

Naravno, nisam mogao dočekati jutro, da odem kod g. Nikole i čujem pojedinosti o učinjenim naporima da se pronađe, kako naš narod kaže „igla u plastu sena“.

„Kada su propali svi pokušaji preko poznanika iz Kanade, Amerike i Udruženja podunavskih Švaba iz Ulma, setio sam se jednog Nemca, koji je bio oženjen Novopalančankom. U elektronskoj formi, više uzgred, pomenuo sam mu slikara Petera Maurera, ne očekujući, tim pre što je on Nemac, a ne palanački Švaba, neku ozbiljniju pomoć.

Posle nekoliko nedelja, javila se na moj mejl Amalija Ribič, najmlađa kćer palanačkog slikara Petera Maurera“, ispričao u jednom dahu, vidno uzbuđen g-din Franc Nikola.

Nisam mogao da, na kratko napuštajući osnovnu temu, ne istaknem entuzijazam, zavičajnost, rodoljublje i plemenitost ovog 87- godišnjeg Palančana, kome se iskreno divim i zahvaljujem na nesebičnoj pomoći u pisanju ovog važnog istraživačkog rada za istoriju likovne kulture našeg grada.


Palanački slikar Peter Maurer rođen je u Novoj Palanci 10, januara 1909. godine od oca Petera Johanesa Maurera i majke Ane, rođ. Šumaher. Krštenje je obavljeno 12. januara 1909. godine u rimokatoličkoj crkvi Bezgrešnog začeća Marijinog u Nemačkoj Palanci, a miropomazanje krizmanje primio je mladi Peter 10. juna 1928. godine od župnika Georga Šredera, u istoj crkvi.

U šestoj godini života, malog Petera, kao i mlađu braću, Jakoba (1910.), Johana (1913.) i sestru Elizabetu (1911.), zadesila je velika tragedija. Njihov otac je teško ranjen kao austro-ugarski vojnik na italijanskom frontu i ubrzo zatim umire 5. jula 1915. godine u vojnoj bolnici u Ljubljani, gde je i sahranjen.

Samohrana majka, sa četvoro dece živela je u zajedničkom domaćinstvu sa svekrom, svekrvom i deverom-stolarem, (mebl-tišler, koji će između dva rata biti poznati graditelj violina), u kući – Dunavska obala br. 97, (danas br. 132c).

Po završetku šest razreda osnovne škole u Novoj Palanci, Peter Maurer je izučavao trgovački zanat kod firme „Bunda-Šerer“ u Bačkoj Palanci. Radio je dve-tri godine kao trgovački pomoćnik, između ostalog i u prodavnici igračaka kod mlađeg brata.

Posle Prvog svetskog rata, majka slikara Petra Maurera udaje se za Antona Garba, koji sa novoformiranom porodicom, iz ekonomskih razloga preseljava se u Brčko, gde od 1927. do 1932. godine, žive u kući Bakir-bega, a Peterov očuh vodi ovčarsku farmu rasplodnih grla nemačke rase Vitenberg.

U tom periodu mladi Peter pohađa privatnu školu crtanja u Brčkom, a potom odlazi na odsluženje vojnog roka, gde u originalnom starojugoslovenskom vojnom dokumentu piše da je VES vojnika Petera Maurera – slikar. Po odsluženju vojnog roka, odlazi u Beograd, gde upisuje 1. aprila 1933. godine Visoku školu umetnosti, smer Vizantijsko zidno slikarstvo u klasi profesora – Rusa, Nikolaja Maljinskog.

Ženi se u Bačkoj Palanci 4. marta 1935. godine suprugom Srpkinjom Darinkom Saboljević iz gradića Medina kod Baje u Južnoj Mađarskoj.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here