Služena Sveta tajna jeleosvećenja

U Svetojovanovskom hramu u Bačkoj Palanci

1622
Foto: Nikola janičić

Blagoslovom Njegovog Preosveštenstva, Episkopa novosadskog i bačkog Gospodina dr Irineja, u subotu 1. decembra 2018. godine u Svetojovanovskom hramu u Bačkoj Palanci, u produžetku jutarnjeg bogosluženja, služena je Sveta tajna jeleosvećenja, a potom i Sveta liturgija.


Svetom tajnom jeleosvećenja i Svetom liturgijom, načalstvovao je protonamesnik Brane Milovac, arhijerejski namesnik bačkopalanački uz sasluženje sveštenstva Arhijerejskog namesništva bačkopalanačkog.

Foto: Nikola Janičić

Na Svetoj liturgiji, posle pročitanog jevanđelskog teksta, besedio je prezviter Tomislav Živković, paroh hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Paragama. Ova Sveta tajna se vrši u Crkvi od Hristovog vremena. Po zapovesti Hristovoj apostoli su išli da propovedaju Jevanđelje, i među drugim ljudima i „pomazivali jelejem mnoge bolesnike i lečili ih“ (Mk. 6, 13).

[wonderplugin_slider id=64]

 

Vršenje ove Svete tajne preneseno je na episkope i sveštenike zapovešću apostola. Sveti apostol Jakov piše sasvim jasno: „Boluje li ko među vama, neka dozove starešine crkvene, te neka čitaju molitvu nad njim i neka ga pomažu uljem u ime Gospodnje. I molitva vere pomoći će bolesniku.

Foto: Nikola Janičić

Na zvaničnom sajtu Srpske Pravoslavne Crkve www.spc.rs se govori o UPOTREBI OSVEŠTANOG ULjA I BRAŠNA. „Po završetku Svete tajne jeleosvećenja verni uzimaju osveštano ulje i brašno, nose svojim domovima i upotrebljavaju na sledeći način:

Osvećenom brašnu dodaje se jedan kilogram brašna (ako je više ukućana onda i više) i od toga, umesivši ga sa svežom vodom, dodajući mu malo osvećene (bogojavljenske ili druge) vodice i malo (najviše supenu kašiku) osvećenog ulja, naprave pogaču. Pogača se ispeče, i kada se ohladi iseče na komadiće (veličine kocke šećera) koji se ostave se na čist papir duže vreme da se dobro osuše. Tako dobro osušene komadiće (koji su po obliku nalik nafori) staviti u jednu papirnu kesu, i sledećih, preporučljivo je četrdeset dana, uz pojačanu molitvu, uzimati svako jutro posle molitve (i nafore ko ima) po jedan komadić natašte, zatim gutljaj-dva osveštane vodice (ko ima) i tek onda uzeti uobičajeni doručak ili nešto drugo.

Foto: Nikola Janičić

Ostatak osveštanog ulja se može upotrebiti stavljanjem nekoliko kapi u jelo, a ako je potrebno i može se pomazivati oboleli deo tela. Osveštane namirnice se mogu podeliti i sa drugim vernicima koji će ih prema  priloženom uputstvu sa verom i molitvom upotrebiti.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here